Rata anuală a INFLAŢIEI continuă să EXPLODEZE: “Gradul de SĂRĂCIE crește în dictatura Dragnea și a găștii din Teleorman! POPULISMELE alungă ROMÂNII din țară”

Rata anuală a INFLAŢIEI continuă să EXPLODEZE: “Gradul de SĂRĂCIE crește în dictatura Dragnea și a găștii din Teleorman! POPULISMELE alungă ROMÂNII din țară”

Rata anuală a inflaţiei a urcat în martie la 5%, faţă de 4,7% în februarie, iar raportat la luna precedentă preţurile de consum s-au majorat cu 0,3%, a anunţat joi INS.

Rata medie lunară a inflaţie s-a cifrat în perioada ianuarie-martie 2018 la 0,5%, faţă de -0,1% în perioada similară a anului trecut.

Comparativ, în martie 2017, rata anuală a inflaţiei se cifra la 0,2%.

Cea mai mare creştere an la an a fost înregistrată în luna martie a acestui an de mărfurile nealimentare, cu un avans de 6,57%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 4% şi serviciile cu 2,9%. Faţă de februarie, preţurile produselor nealimentare au înregistrat un plus de 0,15%, alimentele de 0,48%, iar serviciile de 0,3%.

Senatorul PNL Florian Cîțu a comentat pe pagina personală evoluția eco nodmică din țara noastră, apreciind că situația negativă este cauzată de măsurile populiste ale actualei guvernări PSD-ALDE.

“Am avertizat inca din 2015 (da m-am opus deficitului bugetar pentru 2016!!!), deficitele mari (bugetare si comerciale) produc DOAR inflatie. Mai ales intr-o economie rigida, fara investitii si din care forta de munca pleaca la fel de repede ca dintr-o zona de razboi. In ciuda tuturor populismelor copiate de Dragnea de la prietenii lui comunisti din America Latina, romanii au preferat sa munceasca in orice alta tara doar in Romania nu. Asta este realitatea si nimic nu o poate infirma. Rata inflatiei de 5% arata ca BNR, din punctul meu de vedere, a gresit atunci cand a pastrat dobanda de politica monetra la 2.25%. Dar si mai mult BNR, tot din punctul meu de vedere, greseste cand lasa asa de multa lichiditate in piata incat dobanda din piata este sub dobanda de politica monetara. In aceste conditii nu este de mirare ca dobanzile la depozite platite de banci nu cresc. Prea multi bani pe piata si prea putine proiecte care merita finantate (sau prea riscante in comparatie cu proiecte similare din alte tari)”, a scris senatorul.

Potrivit acestuia, evoluția economică va continua să fie negativă, lovind atât în angajați, cât și în angajatori.

„Apar din nou presuni din partea angajatilor pe angajatori pentru cresterea salariilor. Intram in spirala inflationista in care salariile “alearga” dupa preturi. Salarii mari inseamna costuri mai mari si implicit preturi mai mari. Si totul se repeta pana cand ori BNR zice stop si creste dobanda de politica monetara peste rata inflatiei sau economia intra in criza si recesiune. In acest moment nu exista alta “solutie”. Este de preferat ca BNR sa arate ca este o institutie independenta si sa actioneze rapid. Moneda nationala continua deprecierea, “sustinuta” de deficitul comercial in crestere si dezinteresul investitorilor straini pentru o tara condusa spre dictatura Dragnea si gasca lui din Teleorman”, a mai precizat Cîțu.