INS: România, locul 4 în topul statelor din UE care au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor

INS: România, locul 4 în topul statelor din UE care au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor
Foto: B1 TV

Aproape 40% dintre români au întârzieri la plata facturilor sau a ratelor. Asta arată datele INS care poziționează România pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană la acest capitol.

Înaintea noastră se află Grecia, Bulgaria şi Cipru. Veniturile mici îi fac pe oameni să amâne plata energiei electrice, întreţinerii sau chiar a abonamentului la telefon.

Peste 37% din gospodăriile din România au avut anul trecut probleme în ceea ce priveşte achitarea la timp a unor cheltuieli curente importante, cum ar fi cele de întreţinere, ratele la împrumuturi sau facturile la utilităţi.

Cele mai frecvente întârzieri a plăţilor s-au înregistrat la energia electrică, peste 53% din gospodării au amânat plata curentului.

Tot atâţia români au întârziat şi plata abonamentelor radio, iar peste 53% dintre gospodării au considerat că nu este o urgenţă achitarea datoriilor la întreţinerea locuinţei.

Şi o mare parte dintre cei care deţin abonamente de telefonie mobilă nu au reuşit să-şi achite la timp datoriile.

Restanţe mai puţine s-au înregistrat pentru ratele la împrumuturi, 9,6% dintre românii care au datorii la bănci, au amânat în repetate rânduri achitarea lor. De asemenea, doar 1,5% dintre cei care au de plătit chirii, nu au trimis la timp banii proprietarilor.

”Restanţele vin dintr-o schimbare în bugetul familiilor. În măsura în care au scăzut cheltuielile pentru hrană, cheltuielile pentru utilităţi nu scad. Lucrul este extrem de periculos pentru că întârzierea unor facturi, cum ar fi cele pentru utilităţi, duc la blocarea sistemului”, potrivit analistului economic Mircea Coșea.

Astfel, România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de ponderea restanţierilor, după Grecia, Bulgaria şi Cipru.

Topul ţărilor UE cu cei mai mulţi restanţieri

Grecia – 45% din gospodării nu-şi achită dările la timp

Bulgaria -36% din gospodării nu-şi achită dările la timp

Cipru – 34% din gospodării nu-şi achită dările la timp

România – 37% din gospodării nu-şi achită dările la timp

Tags:
Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)