Inspectorii de muncă au sesizat organele de cercetare penală cu privire la peste 1.000 de angajatori care foloseau munca la negru

Inspectorii de muncă au sesizat organele de cercetare penală cu privire la peste 1.000 de angajatori care foloseau munca la negru
Foto: adevarul.ro

Inspectorii de muncă au sesizat organele de cercetare penală cu privire la 1.043 de angajatori care foloseau, fiecare, mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii.

Conform Agerpres, inspectorii de muncă au efectuat în primele șase luni ale lui 2012 50.531 de controale pentru reducerea incidenței muncii nedeclarate și au depistat 739 de angajatori care foloseau mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, trimițând dosarele respective organelor competente, în vederea declanșării urmăririi penale.

În urma acestor controale, au fost identificate 7.500 de persoane care munceau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă și au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru munca fără forme legale de angajare în sumă de 46,186 milioane dei (aproximativ 10,74 milioane euro).

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că până în prezent niciun angajator care a fost depistat ca având cel puțin cinci lucrători fără forme legale de angajare nu a suportat consecințele încălcării prevederilor Codului Muncii. Primirea la muncă mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare constituie infracțiune.