Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, aprobată. Și Doicești se poate pregăti pentru mini-reactoarele nucleare

Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, aprobată. Și Doicești se poate pregăti pentru mini-reactoarele nucleare
CNE Cernavodă. Foto: Nuclearelectrica

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), controlată de Ministerul Energiei, a semnat continuarea proiectului de construcție a unităților 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă.

Statul american se va ocupa de reactoatele 3 și 4 dar și de mini-reactoarele nucleare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că a primit asigurări, cu ocazia vizitei sale la Washington, că statul american, în primul rând prin principala sa agenție de credit de export, Exim Bank US, va lua luna aceasta o decizie cu privire la finanțarea construirii unităților 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă.

Tot statul american se va ocupa de instalarea în România de reactoare modulare mici NuScale. Acum, votul pozitiv a fost acordat „condiționat de aprobarea si incheierea Acordului de Sprijin între statul român și SNN în legătură cu Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.

Acționarii au mai avizat inițierea demersurilor în vederea atribuirii și încheierii contractelor necesare pentru finalizarea proiectului, cu încadrarea în limita sumei de 185 milioane euro, precum și aprobarea finanțării EnergoNuclear de către acționarul său unic SNN cu 185 milioane euro, prin majorare de capital și/sau prin împrumut.

Nu în ultimul rând, a fost aprobată înființarea unui punct de lucru al SNN în comuna Doicești din județul Dâmbovița, unde se află amplasamentul selectat preliminar pentru instalarea de mini-reactoare nucleare modulare dezvoltate de compania americană NuScale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră