Sondaj: Toate monedele est-europene se vor aprecia, cu excepţia LEULUI

Sondaj: Toate monedele est-europene se vor aprecia, cu excepţia LEULUI

Veşti proaste pentru buzunarele românilor.
Uu sondaj realizat de Reuters arată că majoritatea monedelor din Europa Centrală şi de Est urmează să se aprecieze în următorul an, singurele excepţii urmând să fie leul românesc şi dinarul sârbesc.

În cea mai mare parte a Europei Centrale, inflaţia s-a menţinut moderată în pofida creşterii economice solide şi a majorării salariilor, regiunea având legături strânse cu zona euro şi fiind mai puţin vulnerabilă la fluctuaţiile preţurilor mărfurilor comparativ cu alte regiuni emergente.
Cele mai importante monede din estul Uniunii Europene au atins în această lună minime ale mai multor luni faţă de euro, ca efect al majorării dobânzilor în Statele Unite şi al aprecierii dolarului, evoluţii care au declanşat vânzări de active pe pieţele emergente, scrie news.ro.

Astfel, conform estimărilor analiştilor, coroana cehă se va aprecia în următorul an cu 3% faţă de euro, zlotul polonez se va aprecia cu 2,2%, iar forintul unguresc cu 1,3%.

Leul românesc şi dinarul sârbesc, care în acest an au avut performanţe mai bune faţă de restul monedelor din regiune, se vor deprecia în următoarele 12 luni cu 0,9%, respectiv cu 1,3%, potrivit previziunilor analiştilor.

Leul şi dinarul şi-ar putea continua deprecierea în următoarele săptămâni, potrivit sondajului, în timp ce coroana, forintul şi zlotul se vor aprecia cu circa 1% până la sfârşitul acestei luni.

Sondajul Reuters a fost realizat în rândul a 30 de analişti.

Urmăriți B1TV.ro și pe