În România, a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, un antreprenor care se pregătește să deschidă o pizzerie a vrut să afle ce salarii se oferă în acest domeniu și a postat o întrebare în acest sens pe grupul de Facebook Grupul antreprenorilor din România.
„Bună ziua, am nevoie de un sfat din partea celor care sunteți în domeniu. Deschid în curând o pizzerie și doresc să ofer un salariu decent și corect pentru un pizzer care o să lucreze două zile cu două zile libere, de dimineață de la ora 8.00, până seara la 10.00. Ce salariu oferiți dumneavoastră în aceste condiții? Mulțumesc. O zi cu spor vă doresc”, a scris acesta.
Răspunsurile nu au întârziat, dar multe dintre ele nu au fost neapărat pe placul viitorului antreprenor. Mai mulți internauți l-au luat la rost pentru programul impus angajaților.
Altul a venit cu o observație interesantă, pornind tot de la faptul că viitorul angajat nu va mai avea practic timp liber. „Ca să nu îți plece: 5.000 lei + 30% din vânzarea de pizza. Așa îl motivezi să stea și să și facă treaba.
Dar cu greu o să găsești un pizzar bun, mai ales unul care să și facă o napoletană”, a fost o altă părere. A fost imediat combătut de altcineva. „La o medie de 50 pizza / zi ajunge să câștige vreo 4.000 de euro. Ceva mai bine decât proprietarul. Calcul făcut pentru 30 zile, cu un preț de 35 lei / pizza. Ca și completare, nu lua sfaturile unora care n-au nicio treaba cu Horeca”, a spus acesta.
Altcineva i-a atras atenția viitorului antreprenor că din lăcomie încalcă legea. „Până la salariu, aveți grijă la programul de lucru. Potrivit Codului Muncii, un salariat nu poate lucra mai mult de 12 ore/ zi iar programul de 12 ore trebuie urmat de o perioada de repaus de cel puțin 24 de ore.”