Lovitură devastatoare pentru LEU. Predicții pentru finalul lui 2021. Economist: „Context nefavorabil, din cauza crizei politice”

Lovitură devastatoare pentru LEU. Predicții pentru finalul lui 2021. Economist: „Context nefavorabil, din cauza crizei politice

Criza guvernamentală trebuie să se încheie cât mai rapid, avertizează economistul Ionuț Dumitru. Potrivit acestuia, instabilitatea politică are efect negativ puternic asupra leului, în raport cu euro.

„În condiţiile în care România este singura ţară din UE cu deficit comercial atât de mare, dublat de deficit bugetar, deprecierea leului este una firească. În ochii investitorilor reticenţi din cauza acestor deficite foarte mari, criza politică creează un context nefavorabil, ea complică şi mai mult situaţia leului”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank, potrivit Economica.

Ionuț Dumitru se așteaptă ca până la finalul anului, moneda euro să ajungă la 4,96 lei.

EURO a atins din nou maximul istoric, în raport cu LEUL

De asemenea, Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat că fiecare criză politică, încheiată cu un guvern demis prin moțiune de cenzură, a provocat un impact major asupra cursului valutar. De fiecare dată, leul a fost lovit puternic.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9416 lei/euro, 4,1633 lei/dolar, 5,7608 lei/liră sterlină, 4,5526 lei/franc elveţian. Este cel mai mare curs euro/leu din istorie şi pentru prima dată când moneda europeană sare de 4,94 lei, la cursul BNR.