Lukoil contestă sechestrul de 2 miliarde de euro pus de procurori și menționeză că nu are de gând să se retragă de pe piața din România

Lukoil contestă sechestrul de 2 miliarde de euro pus de procurori și menționeză că nu are de gând să se retragă de pe piața din România

Lukoil contestă sechestrul de două miliarde de euro, pus de procurori pe bunuri, acţiuni şi pe conturi din străinătate ale companiei, reprezentanții spunând că vor merge în instanță și subliniază că nu se va retrage de pe piața din România.

De asemenea, Lukoil România contestă acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală și menționează că își va apăra angajaţii, potrivit Digi 24.

Procurorii au descoperit că la Lukoil s-ar fi spălat sume uriaşe după un mecanism clasic. Banii au fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers.  Evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului.

Procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai Lukoil Ploieşti.

Grupul rus Lukoil a venit pe piața din România acum 17 ani și şi a devenit a treia companie petrolieră din țara noastră, având peste 4.000 de angajați în firmele de aici.

Controlează rafinăria Petrotel de la Ploieşti, cumpărată în 1998 pentru 53 de milioane de dolari şi o reţea de peste 300 de benzinării care asigură circa 20% din necesarul de carburant al României.

Ruşii spun că au investit 400 de milioane de dolari în România, iar rafinăria de la Ploieşti a devenit cea mai complexă din toate unităţile pe care le are Lukoil în lume, dar nu a înregistrat niciodată profit,  deşi are cifre de afaceri de peste un miliard de euro în fiecare an. În ultimii ani au tot apărut speculaţii că rafinăria ar putea fi închisă.

Tags: