Mario Monti: Există griji serioase că regiunea Sicilia ar putea intra în incapacitate de plată

Mario Monti: Există griji serioase că regiunea Sicilia ar putea intra în incapacitate de plată
Foto: artribune.com

Premierul Mario Monti și-a exprimat marți îngrijorarea că regiunea autonomă Sicilia ar putea intra în incapacitate de plată, aceasta fiind criticată de mult timp pentru risipa făcută de administrația publică și personalul prea numeros al guvernului.

Acesta a adăugat că i-a scris guvernatorului insulei sudice, Raffaele Lombardo, cerându-i confirmarea că va demisiona până la sfârșitul lunii, conform Reuters.

Intervenția aceasta neobișnuită din partea premierului a subliniat cât de gravă este situatia în Sicilia, care aduce aproape 5,5 la sută din Produsul Intern Brut al Italiei și are o rată a șomajului de 19,5%, aproape dublu față de nivelul național.

După un deceniu de deteriorare treptată a finanțelor sale, insula a ajuns să aibă o datorie de 5,3 miliarde de euro, un record de ineficiență și risipă, despre care se spune că ar fi folosit de către politicenii locali pentru a cumpăra voturi.

În ciuda dificultăților financiare, autoritătile regionale au angajat mii de persoane anul trecut, crescând cu peste 30 la sută numărul angajaților permanenți la nivelul administrației regionale, la peste 17.000. Dintre aceștia, peste 1.900 (aproximativ 11 la sută) sunt în poziții de management, la nivel dublu față de celelalte regiuni.

Deși există aceste griji, nu se așteaptă ca Sicilia să reprezinte o amenințare majoră asupra finanțelor publice ale Italiei și agenția de credit Fitch a declarat că nu vede niciun risc imediat că Sicilia nu va reuși să își îndeplinească obligațiile.