Mărturii de abuzuri și fraudă la o firmă de IT din Cluj care a testat Cyberpunk, jocul care apoi a fost considerat un eșec

Mărturii de abuzuri și fraudă la o firmă de IT din Cluj care a testat Cyberpunk, jocul care apoi a fost considerat un eșec
Quantic Lab și-a mințit unul dintre clienții importanți, dezvoltatorul jocului Cyberpunk 2077, sursă foto: captură YT

„Am fost nevoit să mint în documente”, spune unul dintre angajații Quantic Lab, firmă specializată în testarea jocurilor video, deținută de o companie suedeză. Șefii români și străini ai firmei nu au răspuns solicitării de a comenta.

Angajații au povestit cum compania încarcă facturile clienților

Contactați de Libertatea, mai mulți angajați au povestit cum compania încarcă facturile clienților cu ore-om-inexistente, încasând astfel bani pe o muncă ce n-a avut loc.

Fondată și deținută de omul de afaceri suedez Lars Wingefors, Embracer Group deține în România firma Quantic Lab, condusă de Ștefan Șeicărescu.

La finalul anului 2020, dezvoltatorul suedez de jocuri video Embracer Group – cel mai mare din Europa – a achiziționat 95% din acțiunile firmei din Cluj, pentru suma de 4,75 de milioane de euro. Șeicărescu a rămas cu restul acțiunilor, de 5%, și a continuat să conducă firma din poziția de director general.

În 2021, cifra de afaceri a Quantic Lab a fost de aproape 35 de milioane de lei, iar profitul de 4,39 de milioane de lei, potrivit portalului termene.ro. Firma cu aproximativ 330 de angajați nu are datorii la stat.

La finalul lunii iunie, sub protecția anonimatului, un angajat al firmei clujene a trimis 72 de pagini de documente interne către Upper Echelon LLC, un creator american de conținut online specializat în gaming.

Conform analizei publicate pe YouTube de sursa menționată, documentele arată că firma Quantic Lab și-a mințit unul dintre clienții importanți, dezvoltatorul jocului Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077, testat de Quantic Lab, a fost un eșec

Au susținut că echipa care se va ocupa de testarea jocului este formată din profesioniști. În realitate, majoritatea erau tineri fără experiență, juniori. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, după lansare, jocul a fost considerat un eșec, după cum a scris și Forbes.

După articolele apărute în presa internațională, oamenii din sectorul IT românesc au dezbătut subiectul pe diverse platforme online, iar persoane care au lucrat pentru firma din Cluj au început să expună și alte nereguli, prezentate inițial pe blogul lui Doru Șupeală, consultant de marketing, management și business.

Contactați de Libertatea, un fost angajat și un actual angajat ai Quantic Lab confirmă acuzațiile apărute în spațiul public la adresa companiei. Ei vorbesc despre condiții de muncă draconice, hărțuiri verbale, abuzuri emoționale și chiar fraudă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse