Măsurile Guvernului PSD-ALDE lovesc și bursele străine: Acțiunile Erste au căzut la Viena cu 8%

Măsurile Guvernului PSD-ALDE lovesc și bursele străine: Acțiunile Erste au căzut la Viena cu 8%
sursă foto: financialtribune.com

Acțiunile Erste Bank (EBS), unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa de Est, s-au prăbușit cu 8% la bursa de la Viena, în contextul în care Guvernul PSD-ALDE a anunțat că va impune o taxă bancară în România, care va impacta și BCR – unul dintre cele mai importante business-uri al austriecilor în regiune, informează zf.ro.

Sursa citată scrie că, înainte de orele prânzului, acțiunile EBS se tranzacționează la 29,9 de euro pe unitate, fiind în scădere cu 2,7 euro față de ședința precedentă.

Bursa de la București sângerează astăzi, scrie aceeași sursă, în condițiile în care indicele principal BET s-a prăbușit cu 8%. Acesta este cel mai abrupt declin al pieței românești de capital determinat doar de factori interni.

Nu în ultimul rând, Liviu Popescu de la ZF susține că prăbușirea aduce aminte de perioada de criză din 2007-2008, însă în realitate este determinată de peticirea unui buget prea generos decât îi permite statutul de penultima economie a Uniunii Europene. Tentativa de peticire s-a făcut prin aplicarea unor taxe care lovesc puternic sectoare reprezentative la bursă, precum cel bancar și cel de energie.

Urmăriți B1TV.ro și pe