Ministerul Finanţelor: România a emis euroobligațiuni de 1 miliard de euro la cel mai mic cost din istorie

Ministerul Finanţelor: România a emis euroobligațiuni de 1 miliard de euro la cel mai mic cost din istorie
Foto:economica.net

Ministerul Finanţelor a atras miercuri un miliard de euro de pe piețele financiare internaționale prin redeschiderea emisiunii lansate în mai. Operațiunile au înregistrat cel mai scăzut cost aferent unui împrumut al statului român prin emitere de euroobligaţiuni, de 2,15%.

”Emisiunea a fost lansată la un randament inițial de 2,30% și, în doar câteva ore, urmare a interesului major din partea investitorilor, s-au acumulat ordine de subscriere în valoare de peste 2,5 miliarde de euro. Suprasubscrierea semnificativă venită din partea unor investitori pe termen lung a făcut posibilă reducerea succesivă a randamentului până la nivelul de 2,15%, prima de emisiune plătită de statul român fiind foarte mică în condițiile actuale de piață, de doar 0,03% (3 puncte de bază)”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Anca Dragu, Ministrul Finanțelor, a declarat că această tranzacție este dovada încrederii pe care investitorii o acordă sustenabilității economiei românești, într-un context internațional destul de delicat.

Distribuţia geografică a fost următoarea: SUA (18%), România (17%), Italia (17%), Marea Britanie (16%), Centrul şi Estul Europei (7%), Germania şi Austria (8%), alte ţări ale Europei (16%).

În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (70%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (17%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale (4%).