Ministerul Finanțelor va contracta împrumut în valoare de 3.4 milioane de la băncile comerciale pentru a refinanța datoria publică

Ministerul Finanțelor va contracta împrumut în valoare de 3.4 milioane de la băncile comerciale pentru a refinanța datoria publică
Foto: zf.ro

Ministerul Finanțelor Publice se va împrumuta cu 3.4 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna octombrie. Sumele care vor fi atrase sunt destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetar de stat.

Totodată, cele 3.4 milioane de lei ar putea fi completate cu alte 300 de milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate excusiv pentru instrumente de tip benchmark, potrivit Agerpres.

Ministerul Funanțelor publice va organiza două licitații de certificare de trezorerie cu doscount.  Acestea au valoarea de 700 de milioane de lei fiecare și se vor ține pe 15, respectiv 22 octombrie.

Vor fi organizate și alte șase licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de două miliarde de lei. Ele trebuie achitate la 3, 10 și 15 ani după contractarea împrumutului.

Pe 5 octombrie va fi organizată prima licitație de obligațiuni de tip benchmarck. Aceasta are o valoare de 100 de milioane de lei și trebuie să fie achitată în 15 ani.

Anul acesta, Ministerul Finanțelor Publice intenționează să împrumute de pe piața internă aproximativ 40 de milioane de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie și de obligațiuni benchmark.