Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre execuția bugetară: „Regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, în ciuda provocărilor” (VIDEO)

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre execuția bugetară: Regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, în ciuda provocărilor (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat la începutul ședinței de Guvern de miercuri, rezultatele execuției bugetare la 8 luni. Acesta a precizat că există rezultate favorabile privind reducerea deficitului și creșterea colectării fiscale:

„Cel mai important mesaj care se desprinde din execuția la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concretețe și angajamentele privind reducerea deficitului se văd în rezultatele execuției în primele 6 luni. România are un angajament privind reducerea deficitului public iar la la primele 6 luni are o scădere de 1,15%. Pe partea de colectare angajamentul este de creșterea colectării cu 0,5% anual. La primele 6 luni avem 0,6% iar acest trend trebuie menținut prin operaționalizarea mai puternică a mecanismelor non-intrusive.

Regimul cheltuielilor a fost unul destul de bine gestionat, deși provocările pe care le vedem cu toții, cheltuielile bugetului consolidat al statului au crescut în limitele programate, sub viteza de creștere a PIB-ului”.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a atras atenția că există întârzieri în ceea ce privește investițiile, din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcții:

„Există o singură parte la care trebuie să depunem toate eforturile, recuperarea întârzierilor din zona de investiții. Guvernul a  a venit cu actele necesare pentru ajustarea contractelor. Toate recuperările trebuie să le facem în semestrul doi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe