Mircea Coșea: Comisia Europeană ne va lăsa să majorăm pensiile doar dacă vom avea o creștere economică sustenabilă. Nu e cazul acum (VIDEO)

Mircea Coșea: Comisia Europeană ne va lăsa să majorăm pensiile doar dacă vom avea o creștere economică sustenabilă. Nu e cazul acum (VIDEO)
Captură Video - Digi24

Profesorul Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că Uniunea Europeană nu ne va lăsa să mărim pensiile decât dacă vom înregistra o creștere economică sustenabilă. Se întâmplă asta deoarece România a preluat toată partea de împrumut din PNRR, așa că trebuie să prezinte anumite garanții și să respecte niște condiții. Economistul a mai spus că acea creștere economică despre care tot vorbește premierul demis Florin Cîțu este, în fapt, o redresare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mircea Coșea, despre șansele de a fi majorate pensiile

„Problema pleacă de la faptul că România a preluat toată partea de împrumut din PNRR. Când ai preluat integral, trebuie să prezinți anumite garanții. Aici e foarte clar. Nu apare din partea UE niciun fel de semnal că ar fi cerut sau impus măsuri de garantare, ele au venit din partea Guvernului român, din partea Ministerului de resort care a întocmit acest PNRR. Aceste măsuri sunt garantate prin faptul că nu vor crește, adică nu vor fi cheltuieli suplimentare mai mari decât va fi posibilitatea de indexare.

Dacă vor crește pensiile în PNRR, vor crește atât cât am putut să văd că scrie: „creșterea pensiilor e posibilă în măsura în care există o creștere economică sustenabilă”. Sustenabil, în concepția UE, înseamnă că ai creștere care nu se bazează pe dezechilibru macroeconomic, adică pe deficite enorme, că reușești să faci o creștere prin rezultate economice mai bune. Nu e cazul României acum”, a declarat Mircea Coșea.

Acesta a punctat apoi că nu vede o creștere a pensiilor decât sub formă de indexare.

Întrebat dacă ne va lăsa Comisia Europeană să majorăm pensiile, Coșea a răspuns: „Categoric ne va lăsa dacă vom avea o creștere economică sustenabilă, adică dacă vom reuși să avem o creștere care să nu fie afectată de inflație. Dacă va crește PIB-ul prin inflație sigur că nu e corect. Dar dacă vom avea în perioada următoare o creștere eocnomică, UE sigur nu se va opune, putem să mărim pensiile.

Coșea, despre afirmațiile lui Cîțu privind creșterea economică: Declarații de campanie

Despre afirmațiile lui Florin Cîțu conform cărora România înregistrează o importantă creștere economică, profesorul a susținut că sunt doar declarații politice.

„Dl Cîțu spune niște lucruri care trebuie analizate mai cu atenție. Creșterea economică e, de fapt, o recuperare.

Cîțu pretinde că avem la PIB pe cap de locuitor la nivelul Ungariei. De fapt, diferențele sunt foarte mari.

Tot ce spune dl Cîțu trebuie luat în contextul unei campanii, aș spune, electorală în cadrul partidului sau în contextul negocierilor”, a mai afirmat Mircea Coșea.

Urmăriți B1TV.ro și pe