S-A AFLAT! Cine va conduce Fondul Suveran de Investiţii (FOTO)

S-A AFLAT! Cine va conduce Fondul Suveran de Investiţii (FOTO)

Fondul Suveran de Investiții al României ar putea fi condus de unul dintre cei mai vechi oameni pe care statul i-a plimbat prin funcții de conducere în autorități și agenții.

Potrivit unor surse citate de capital.ro, este vorba despre Mircea Ursache, până de curând vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru sectorul piaţă de capital.
El a pierdut acest post chiar săptămâna aceasta, în urma selecţiei care a vut loc în comisiile de specialitate din Parlament.

Ursache a fost, de altfel, şi unul dintre cei mai vizibili comunicatori în chestiunea înfiinţării Fondului Suveran. Fostul vicepreşedinte al ASF este totuşi unul dintre puţinii specialişti care cunosc şi piaţa de capital, acolo unde fondul îşi va desfăşura activitatea.

Mai mult, el este vechi PSD-ist, chiar dacă influenţa sa în partid nu mai este ca în alte perioade.

„După ce Curtea Constituţională a declarat actul normativ neconstituţional şi l-a înaintat emitentului, celui care a emis actul, asistăm la o nouă abordare din partea Guvernului României. E vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care se află în momentul de faţă în discuţii la instituţiile abilitate, inclusiv la noi, şi care se intitulează Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea de fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii precum şi de modificare a unor acte normative. Deci Guvernul României gândeşte acum un cadrul legislativ pe care să se construiască pe urmă fonduri suverane, mai multe. Şi nu este rău”, spunea Ursache, în aproape două luni, anticipând anunţul de joi al ministrului de Finanţe.

Eugen Teodorovici a declarat că Executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat.

Şeful de la Finanţele a menţionat şi posibile domenii de activitate pentru viitoarele fonduri suverane: „finanţarea întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării acestora, inclusiv finanţarea start-up-urilor, finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică şi urmărirea strategiei energetice, investiţii în industrie şi în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă în mod durabil, prioritar, geografic şi economic, dezvoltarea capitalului uman şi social pe termen lung şi pieţe de capital”.

Ministrul a fost întrebat dacă în forma OUG adoptată de Guvern este cuprinsă obligativitatea pentru companiile din fond de a respecta OUG 109 privind managementul corporativ.
„Da, aşa este, este această obligativitate pentru ca regulile de guvernanţă corporativă să fie respectate”, a spus Teodorovici.