Moștenitorii pot primi banii din Pilonul II ai decedatului direct în contul bancar

Moștenitorii pot primi banii din Pilonul II ai decedatului direct în contul bancar
Foto simbol: Pixabay

Moștenitorii pot intra în posesia banilor cumulați de persoana decedată în Pilonul II sau îi pot transfera în contul lor din Pilonul II, conform modificărilor efectuate în finalul anului trecut la legea pensiilor private, potrivit Adevărul.

Moștenitorii pot primi banii din Pilonul II ai decedatului în contul bancar sau în contul lor din Pilonul II

Ordonanța de Urgență nr. 174 din 2022 a intrat în vigoare pe 15 decembrie 2022 și prevede că „moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din P2 ai persoanei decedate sau în contul lor din P2”.

Anterior, a explicat Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România pentru Adevărul, moștenitorii primeau sumele în contul lor din P2 dacă erau participanți la P2, fără a avea posibilitatea de a intra în posesia efectivă a banilor. În schimb, dacă nu erau participanți la P2, intrau în posesia banilor.

Potrivit APAPR, plata către participanți sau beneficiari se face la cererea lor. Organizația a explicat că sumele sunt disponibile fie ca plată unită (plătite într-o singură tranșă), fie sub forma unor plăți lunare egale pe o perioadă de cel mult cinci ani. Este vorba despre un tratament fiscal identic cu cel pentru veniturile din sistemul public de pensii, sau Pilonul I.

Calculele APAPR arată despre câștigul financiar pe care îl obțin românii din P2 că este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de 15 ani de funcționare a sistemului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo