Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, joi, că discuțiile despre TVA și impozitul progresiv nu sunt oportune în an electoral, așa cum e 2024, deoarece s-ar duce în plan ideologic.
Amintim că, la finalul ultimei vizite a FMI în România, experții au prognozat deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii Legi a pensiilor, și, prin urmare, au susținut că sunt necesare noi măsuri care să reducă deficitele.
Experţii FMI au recomandat o eventuală impozitare progresivă a veniturilor personale, creşterea veniturilor din TVA şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.
Mugur Isărescu a ținut să precizeze că FMI nu ne cere și nu ne impune nimic.
„Nu cred că e de actualitate într-un an electoral (cota unică de TVA şi impozit progresiv – n.r.). Orice discuţie pe tema asta se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic. Se tulbură şi anul electoral. Deci probabil că la anul o discuţie pe tema asta. Dar Fondul (FMI) nu impune şi nici nu cere. Vine şi propune şi spune ”domnilor, asta e varianta care ar putea să funcţioneze”.
Guvernul României, Parlamentul României propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici nu avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a declarat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.
„Şi Fondul nu o să vină în România, am mai spus asta în faţa dumneavoastră, o repet, decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte!, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat. Or, gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României cu un ochi râd şi cu altul plâng. Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro!
Păi când mă gândesc la istorie, au fost ani în care a trăit cu 2 – 3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde de euro au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”, a mai declarat Mugur Isărescu.