Mugur Isărescu: Deprecierea nu va duce la creştere economică. Am vândut doar valuta de la Finanţe

Mugur Isărescu: Deprecierea nu va duce la creştere economică. Am vândut doar valuta de la Finanţe

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că BNR a respectat regula strictă de a vinde în piață doar ceea ce a cumpărat de la Ministerul Finanțelor, care s-a finanțat, în mare parte, din resurse externe.

Isărescu este de acord că prin depreciere se oferă o şansă producătorilor autohtoni să recâştige piaţa internă prin „omorârea importurilor”, dar şi în acest caz este nevoie de investiţii şi creşterea capacităţilor de producţie, scrie Mediafax.

„Noi, prin intervenţiile noastre, am respectat o regulă strictă, am vândut în piaţă ceea ce ne-a vândut Ministerul Finanţelor, care s-a finanţat în ultimul timp preponderent de pe pieţele externe. În acest fel putem controla mai bine variaţiile masei monetare. Când ţi-a vândut Ministerul Finanţelor se creează masă monetară, iar sterilizările costă foarte mult, iar pierderile BNR reprezintă deficit, chiar fiscal (…) Am ţinut acest echilibru şi atunci problema cursului de schimb trebuie văzută în acest context”, a spus Isărescu.

Pe de altă parte, şeful BNR afirmă că nici măcar exportatorii nu sunt foarte fericiţi cu deprecierea monedei naţionale, din cauză că au o structură vulenrabilă şi reclamă mai degrabă stabilitate decât un curs volatil.