Mugur Isărescu: O întărire a leului nu este de dorit pentru că ar însemna menținerea salariilor la niveluri scăzute

Mugur Isărescu: O întărire a leului nu este de dorit pentru că ar însemna menținerea salariilor la niveluri scăzute

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că o întărire a leului nu este de dorit, acest lucru însemnând menținerea pe termen lung a salariilor la niveluri scăzute, potrivit Agerpres.

„Tare nu cred că am face bine dacă am lăsa leul să se întărească. Cred că este pe unde trebuie să fie (cursul — n. r.). Unde trebuie să fie? Cam pe aici! (…) De aceea, am dat ULC-ul acela, raportul între salarii și productivitate. Dacă ai un ULC negativ, există motive de întărire în continuare, pentru că există un câștig de productivitate. Dar asta ar însemna să ai creștere de productivitate permanent peste creșterile salariale. Vedeți care este atmosfera în țară. Se scriu articole despre România colonială, salariile coloniale din România, deci, sincer să vă spun, eu nu văd că, fiind în Uniunea Europeană, având încă migrație de forță de muncă, putem să păstrăm nivelul salarial a la long la niveluri foarte scăzute. Dimpotrivă! (…) În mintea mea, nu văd deloc un leu mai apreciat”, a spus șeful BNR, în  cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

De asemenea, guvernatorul BNR a explicat că deși există riscul de creștere a prețului la țiței pe plan internațional, care ar putea pune presiune pe inflație, în această situație se vor găsi alte soluții și nu se va recurge la întărirea leului.

„Dacă prețul țițeiului se va aprecia, acesta va fi impactul asupra inflației în România. Atunci nu mai reducem dobânzile sau ne gândim la altceva. Nu văd de ce, pe termen lung, să apreciem leul. Țara a recâștigat, după eforturi uneori traumatice, o poziție externă relativ stabilă, deficite de cont curent de 1-3%. Nu ne trebuie surplusuri. Deficitul este acoperit de investiții străine directe. Credem că ele vor continua, va continua categoric și absorbția de fonduri europene. Sperăm ca această absorbție să fie mai bună”, a mai precizat Mugur Isărescu.