Românii care locuiesc în apartamente vor fi obligați să plătească o taxă de minimum 700 de lei, în special dacă intenționează să vândă sau să efectueze anumite tranzacții imobiliare. Aceștia vor trebui să ia în considerare costurile pentru cadastru și intabulare, documente pentru care prețurile pornesc de la 650 de lei, potrivit România TV.
Proprietarii de apartamente vor trebui să plătească o taxă suplimentară de 700 de lei. Cadastrul și intabularea sunt documente care confirmă existența, locația și dimensiunile precise ale locuinței, fiind obligatorii pentru înscrierea acesteia în Cartea Funciară. Prețurile pentru aceste servicii variază în funcție de mărimea apartamentului, locație și complexitatea procedurii, iar în 2025 costurile pornesc de la 650 de lei, la care se adaugă o taxă de 120 de lei pentru OCPI. Aceste documente sunt indispensabile pentru orice proprietar care intenționează să vândă, să ipotecheze sau să transfere dreptul de proprietate asupra unui imobil.
Tarifele medii pentru apartamentele din București sunt următoarele: pentru o garsonieră, costul este de 650 lei + 120 lei taxă OCPI, pentru un apartament cu două camere, 700 lei + 120 lei taxă OCPI, pentru unul cu trei camere, 750 lei + 120 lei taxă OCPI, iar pentru un apartament cu patru camere, 850 lei + 120 lei taxă OCPI. Taxa OCPI de 120 de lei acoperă costul înregistrării documentației la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară al ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) în regim normal, cu un termen de avizare de aproximativ 18 zile lucrătoare. Dacă proprietarul dorește ca procesul să fie accelerat și soluționat într-un termen de 8 zile lucrătoare, acesta va trebui să plătească o taxă suplimentară, care poate ajunge chiar de cinci ori mai mult, conform Mediaflux.
Prețul pentru cadastrul și intabularea unui imobil depinde de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea apartamentului și a terenului aferent, locația acestuia și complexitatea lucrării. În plus, dacă apartamentul nu a fost niciodată cadastrat sau dacă există modificări neînregistrate (precum extinderi sau recompartimentări), costurile vor fi mai mari.
Documentele necesare pentru cadastrul și intabularea unui apartament includ actul de identitate al proprietarului, documentele care dovedesc dreptul de proprietate, certificatul fiscal emis de primărie (care confirmă că imobilul nu are restanțe la impozite), planuri vechi ale clădirii, dacă sunt disponibile, precum și autorizația de construire, în cazul în care imobilul a fost construit recent și nu a avut un cadastru inițial.