Noul președinte al Băncii Mondiale a preluat mandatul: Instituția ar putea ajuta țările dezvoltate cu probleme, ca Grecia

Noul președinte al Băncii Mondiale a preluat mandatul: Instituția ar putea ajuta țările dezvoltate cu probleme, ca Grecia
Foto: guardian.co.uk

Noul președinte al Băncii Mondiale, americanul Jim Yong Kim, a preluat luni mandatul, spunând că prioritatea sa este de a proteja țările în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, el s-a arătat deschis posibilității de a oferi expertiza instituției pentru a ajuta țările dezvoltate care au probleme structurale, cum este Grecia. Aceasta reprezintă o schimbare de perspectivă pentru Banca Mondială, care până acum s-a axat pe ajutarea țărilor emergente și în curs de dezvoltare.

„Mergem în țări numai atunci când ni se cere, dar cred că tipul de expertiză pe care îl avem ar putea fi relevant în multe, multe țări din lume, incusiv în cele cu venituri mai mari,” a declarat acesta, citat de Reuters.

A adăugat că, dacă i se cere, Banca Mondială ar putea fi deschisă la a oferi ajutor Greciei. Este o viziune opusă celei a fostului președinte al Băncii, Robert Zoellick, care a refuzat orice sugestie de a ajuta statul elen, considerând că o intervenție a instituției nu ar fi pe atât de productivă pentru țară pe cât ar fi de dăunătoare pentru bancă.

Kim, medic născut în Coreea de Sud și fost decan al Colegiului Dartmouth din statul american New Hampshire, preia funcția de președinte al Băncii Mondiale într-o perioadă în care criza datoriei zonei euro începe să își facă simțite efectele la nivel mondial. El a fost desemnat președinte al Băncii Mondiale în aprilie, la propunerea președintelui american Barack Obama.

Ultima oră
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri
21:46 - Administraţia Prezidenţială: Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea plagiatului și consideră corectă decizia lui Nicolae Ciucă de a cere analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)