Numărul bancnotelor de 500 de lei aflate în circulaţie în afara sistemului bancar a scăzut cu 18% în ultimii șase ani

Numărul bancnotelor de 500 de lei aflate în circulaţie în afara sistemului bancar a scăzut cu 18% în ultimii șase ani
Foto: libertatea.ro

Numărul bancnotelor de 500 de lei aflate în circulaţie în afara sistemului bancar a scăzut cu 18% în perioada 2008-2014, fiind singura cupiură al cărei nu­măr total de bancnote a scăzut, po­trivit datelor BNR. Scăderea acestor cupiuri poate in­dica o creştere a preferinţei pentru plă­ţile de valori mari prin transfer bancar.

Scăderea poate fi interpretată ca un sem­nal pozitiv pentru economie, în con­diţiile în care cupiurile de valori mari contribuie direct la dezvoltarea eco­nomiei subterane. Utilizând ban­c­no­te de valori mari pot fi transportate foarte uşor sume semnificative de bani, notează Ziarul Financiar.

Numerarul bancnotelor de 500 de lei aflat în circulaţie a urcat spre nivelul de 43 miliarde de lei (incluzând numerarul aflat în ATM-uri şi automatele de schimb valutar, respectiv 3,2 mld. lei cumulat) la finele anului trecut pe fondul revenirii apetitului pentru consum al populaţiei.

BNR a pus pe piaţă cu 13% mai multe bancnote pentru a acoperi ce­rerea. Astfel, numărul total de banc­note aflate în afara sistemului bancar a ajuns la 927 milioane de bucăţi.

Cupiura de un leu deţine cea mai mare pondere (31%) din numărul total de bancnote, adică 285 de milioane de bancnote. Pe locul doi se poziţionează cupiura de 100 de lei, respectiv 21%, ceea ce înseamnă 195 de milioane de unităţi. Cupiura de 500 de lei avea cea mai mică pondere, respectiv sub 1% în numărul total de bancnote.

Din punct de vedere valoric, banc­no­tele cel mai folosite la alimen­tarea ATM-urilor au continuat să deţină cele mai ridicate ponderi în total”, scrie în cel mai recent raport anual.

Bancnotele de 100 de lei aveau o valoare cumulată de aproape 20 mld. lei, respectiv o pondere de 46,5% din valoarea numerarului, în timp ce cupiura de un leu aveau puţin sub 1%, de circa 3 mld. lei. Pe locul doi pe clasamentul valoric se poziţiona cupiura de 200 de lei, cu o valoare de circa 10 mld. lei. Cupiura de 500 de lei avea o pondere de 8% din totalul cash-ului existent în economie.

Numărul bancno­telor de 200 de lei a crescut de 2,5 ori în această perioadă, iar al celor de 100 de lei s-a majorat cu 76%.

Tags:
Ultima oră