Nume grele din serviciile de informaţii româneşti au primit funcții-cheie în Șantierul Naval Damen Mangalia (FOTO)

Nume grele din serviciile de informaţii româneşti au primit funcții-cheie în Șantierul Naval Damen Mangalia (FOTO)

La doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești, informează Jurnalul.ro. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE.

Dorin Grosu a ajuns în această funcție din postura de consilier personal al ministrului Economiei. Grosu a fost directorul Direcţiei Schengen din cadrul Ministerului de Interne, începând din 2013 și până în 2017, atunci când s-a pensionat. Anterior, a fost director adjunct al Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR, iar între 2008 și 2011, el condus o diviziune a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI, fosta Doi şi-un Sfert, serviciul secret al MAI). Între 2000 şi 2003, Grosu a fost ofiţer specialist în Direcţia Generală de Informaţii Apărării (serviciul secret al Armatei), potrivit sursei citate.

Cât despre consultantul Dan Dumitru, aceste este general SIE în rezervă, activând, înainte de 1989, pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă şi în brigada specială „U” a Securităţii, cunoscută şi sub denumirea de „Fantome”. De asemenea, până în 2010, Dan Dumitru a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Economie și a condus Oficiul Guvernului pentru relaţii cu Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, pe termen scurt, miza olandezilor de la Damen este contractul de 1,6 miliarde de euro pentru cele patru fregate pe care România urmează să le achiziționeze.

Pe 20 iulie 2018, Damen Group a preluat un pachet de 49% din acţiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), redenumit acum Damen Shipyard Mangalia. Statul român deține 51% din acțiunile companiei din Mangalia, iar potrivit acordului cu grupul olandez, Damen va asigura şi managementul operaţional al şantierului.

Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia are, din 28 septembrie, un nou Consiliu de Administrație. Membrii acestuia apar într-o fotografie care a fost publicată de Damen, dar nu și de Ministerul Economiei. În imagine apar, de la stanga la dreapta, pe Adrian Mitroi (consilierul ministrului), Doru Stoenescu (reprezentant vânzări Damen România), Gheorghe Muşat (consultant Damen), Bogdan Andronic (secretar de stat), Vadim Akimov (director vânzări Damen Group), Dănuţ Andruşcă (ministrul Economiei), Kommer Damen (proprietarul Damen Group), Arnout Damen, Dorin Grosu (şef serviciu Damen) şi Dan Dumitru (consultant Damen).

Iar totul are loc în contextul în care, marți, 2 octombrie, a fost termenul de depunere a ofertelor finale în cadrul procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale, potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Apărării Naționale pentru B1.ro. După această etapă urmează evaluarea ofertelor,urmând ca, pe data de 26 octombrie, să fie comunicat rezultatul procedurii de achiziție. Programul de înzestrare ar fi în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar în cursă au rămas francezii de la Naval Group, italienii de la Fincantieri și olandezii de la Damen. Potrivit unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația.

Urmăriți B1TV.ro și pe