OMV Petrom a început producţia de gaze din zăcământul de la Padina, descoperit în 2014

OMV Petrom a început producţia de gaze din zăcământul de la Padina, descoperit în 2014

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, în parteneriat cu Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil), anunţă demararea producţiei experimentale de gaze din zăcământul de la Padina (sudul judeţului Buzău), descoperit la sfârşitul lui 2014.

Producţia se realizează cu ajutorul sondei Padina Nord 1, forată în 2014, şi a unor facilităţi de producţie nou-construite: separatoare de gaze, sisteme de tratare şi măsurare a gazelor, conducte pentru conectarea cu sistemul naţional de transport şi facilităţi de depozitare a produselor lichide.

Valoarea cumulată a investiţiilor celor doi parteneri în perioada 2014-2016, pentru proiectul de la Padina Nord 1, se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Lucrările de construcţie a facilităţilor s-au realizat în doar şapte luni.
Cu o producţie medie totală de gaze şi condensat care s-a stabilizat în jurul valorii de 1.900 bep/zi, în linie cu estimările iniţiale, sonda Padina Nord 1 se numără în acest moment printre cele mai productive sonde din portofoliul OMV Petrom.

Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream: „Punerea în producţie a zăcământului de la Padina demonstrează angajamentul nostru de a continua investiţiile pentru proiectele care se dovedesc viabile, în ciuda contextului nefavorabil determinat de preţurile mici ale ţiţeiului şi gazelor. Cu un portofoliu de zăcăminte predominant mature, România are nevoie de investiţii pentru a continua să producă ţiţei şi gaze.”

Producţia experimentală este ultima fază a etapei de explorare a unui zăcământ nou. Se estimează că, la Padina, producţia experimentală va dura circa 12 luni. Prin exploatarea experimentală se urmăreşte obţinerea datelor care să permită stabilirea detaliilor tehnico-economice care stau la baza deciziei de trecere în faza de dezvoltare.

În 2010 OMV Petrom a încheiat un contract cu Hunt Oil în scopul de a explora şi dezvolta blocurile de pe uscat Adjud şi Urziceni Est, fiecare partener având o cotă de participare de 50 de procente, iar Hunt Oil fiind operatorul.