Un fost consilier al lui Adrian Năstase, apropiat de afaceristul Ovidiu Tender, preia 40 zăcăminte de la OMV Petrom (FOTO)

Un fost consilier al lui Adrian Năstase, apropiat de afaceristul Ovidiu Tender, preia 40 zăcăminte de la OMV Petrom (FOTO)
Foto: Facebook/ OMV Petrom

OMV Petrom a semnat un contract prin care transferă 40 de companii onshore de țiței și gaze din România către compania Dacian Petroleum SRL printr-un trasfer de activitate. OMV Petrom precizează că transferul drepturilor și obligatiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităților, precum stipulează Legea Petrolului.

Compania Dacian Petroleum SRL se remarcă prin prezența în acționariat a lui Ion Popa, fost director general al Petrom, înainte de privatizare, în perioada 1992-2003, iar, apoi, fost consilier al fostului premier Adrian Năstase, conform Hotnews.

Ion Popa a fost consilier al lui Adrian Năstase din 2003 până în 2005, pentru ca apoi să plece în Republica Moldova unde a activitat ca vicepreședinte executiv pentru Ascom SA, compania petrolieră a omului de afaceri Anatol Stati, la un moment dat cel mai bogat om de peste Prut.

Ulterior, Popa a preluat funcția de președinte al producătorului de hidrocarburi Stratum Energy. Fostul șef al Petrom a fost și membru în Consiliul de Administrație al Prospecțiuni SA, prestatorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră controlat de Ovidiu Tender, scrie profit.ro.

Ion Popa s-a asociat cu trei foști executivi de top ai gigantului american al serviciilor petroliere Weatherford, cei patru înființând la București, cu cote de participare egale, compania Dacian Petroleum SRL, având ca obiect de activitate extracția petrolului brut.

Cele 40 de zăcăminte ce vor fi transferate sunt situate în sudul României și au o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom.

Dacian Petroleum S.R.L. a încheiat contractul de transfer al activității având ca scop extinderea duratei de viață a celor 40 de zăcăminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele și infrastructura de țiței și gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariați.

Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom. Anterior, au mai fost transferate alte 28 de zăcăminte: 19 zăcăminte în august 2017 și alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy Romania S.R.L.