Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi

Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ordonanța privind plafonarea și compensarea din domeniul energiei a fost adoptată de Senat, care a lărgit astfel lista consumatorilor care beneficiază de preț plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023, potrivit Adevărul. Actul normativ a trecut cu 84 de voturi „pentru” și 36 de abțineri, iar acum va merge în Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz.

Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat

Actul normativ prevede că prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este maxim 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh, respectiv maxim 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este cel mult 255 kWh.

Totodată, Senatul a stabilit că vor beneficia de un preț plafonat la energia ectrică atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, cât și cei care, deşi au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 kWh în 2021, în acest an economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Furnizorii de gaze naturale vor factura un preț final de cel mult 0,31 lei/kWh la clienții casnici, respectiv de maxim 0,37 lei/kWh la clienții noncasnici.

Alte amendamente adoptate de Senat stipulează că printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Plenul Senatului a validat și amendamentul care stabilește că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. De facilitate se vor bucura şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

„Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligaţia să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producţie proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienţi finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienţi finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligaţia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, se arată într-un alt amendament.

Urmăriți B1TV.ro și pe