Industria gamblingului își anunță posibila ÎNCHIDERE datorită ORDONANȚEI care a introdus „taxa pe lacomie”

Industria gamblingului își anunță posibila ÎNCHIDERE datorită ORDONANȚEI care a introdus taxa pe lacomie

Ordonanţă de urgenţă privind o serie de măsuri fiscale, adoptatăpe 21 decembrie, riscă să introducă industria gamblingului într-un colaps, se arată într-o analizăa Pokernews.com, care citeazăestimările preşedintelui Asociaţiei Cazinourilor din România, Sorin Constantinescu.

Acest lucru s-ar datoraimpozitului de 2% pe cifra de afaceri (şi nu pe depuneri, aşa cum se convenise), care ar putea duce la situația în care unele companii să fie nevoite sa plătească de peste 3,5 ori mai mult decât profitul anual.

„Rezultatul natural al acestui calcul simplu este colapsul întregii industrii. Altfel spus, Sorin Constantinescu se aşteaptă ca de la 1 ianuarie toţi operatorii să îşi înceteze activitatea. Deja sunt semnale încă neoficiale din toate direcţiile, mulţi din clienţii firmei Gaming Consulting anunţându-şi partenerii că vor închide”, se arata in analiza.

Potrivit Pokernews.com, unii operatori deja s-ar pregăti de retragere, dând ca exemplu compania „888 Holdings”, care în 2019 ar fi trebuit să organizeze un festival de poker live în colaborare cu PokerFest România. Ca urmare a ordonanței, compania şi-a anunţat oficial partenerul român că renunţă la organizarea evenimentului.

„Cu scuzele de rigoare pentru că vă deranjăm în perioada sărbătorilor, dar trebuie să vă informăm că 888 au anunţat ieri că vor anula evenimentul. Nu ni s-au oferit toate motivele pentru această decizie, ştim doar că nu se merge mai departe”, arata analiza, citand o notă către PokerFest.

„Dragă domnule Sorin, în urma noilor reglementări fiscale emise de guvernul roman, managementul 888 a decis să oprească orice activităţi de marketing în România până la noi indicaţii. Această decizie ne forţează să anulăm evenimentul 888Live ce urma să aibă loc în Bucureşti între 4 şi 10 martie 2019”, se mai arata intr-un al doilea mesaj, de miercuri, tot de la „888 Holdings” către PokerFest.

Pokernews arată și faptul că taxa de 2% pe cifra de afaceri a fost introdusă în ciuda faptului că Guvernul și reprezentanții industriei de gambling căzuseră, în principiu, de acord ca impozitul săfie tot de 2%, însăpe depuneri, nu pe cifra de afaceri.

„În zilele de miercuri şi joi, 19 şi 20 decembrie, Sorin Constantinescu a participat la discuţii alături de alţi reprezentanţi din domeniu, încercând să explice guvernanţilor ca nouă taxa nu numai că nu va aduce sume în plus la buget, dar chiar va duce la retragerea de pe piaţă a operatorilor din gambling, cu efecte dezastruoase pentru bugetul de stat: aproape 1 miliard de euro pierduţi, adică circa 0,5% din PIB-ul României”, se mai arată în analiză.

Potrivit analistului, ordonanța ar urma să permită inclusivcolectarea unor datorii retroactive de care nu se știa.

„Pentru operatori, ordonanţa este deja o catastrofă financiară, căci baza de calcul a noii taxe este anul 2018. Astfel, toate companiile care au activat anul acesta vor datora taxa de 2% pe cifra de afaceri în februarie 2019 pentru anul precedent. Însă aceşti bani nu s-au colectat de nicăieri, aşa încât firmele vor rămâne datoare la stat cu sume considerabile de care până acum nu ştiau nimic. De pildă, Superbet ar datora deja în jur de 30 de milioane de euro pe 2018, NetBet 10 milioane, Unibet circa 18 milioane şi aşa mai departe – fiecare operator a rămas dator pe 2018 cu o sumă de aproximativ 3,5 ori mai mare decât profiturile înregistrate.”

Ce efecte se estimează că va avea o potențială închidere a industriei gamblingului

Potrivit analizei, jucătorii recreaţionali nu ar mai avea unde să joace, profesioniştii de mare succes ar putea părăsi ţara, iar aspiranţii la profesionism ar putea fi nevoiți să-şi abandoneze planurile şi să se re-orienteze.

În plus, oferta de jocuri online va dispărea – cu excepţia camerelor obscure de pe piaţa neagră- şi intrarea în ilegalitate a multor jucători care nu se vor supune noilor condiţii.

– ”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigaţie despre impactul reţelei de socializare asupra vieţii private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 16.00 –

Ultima oră
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!