OUG aprobată de Guvern: Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă (VIDEO)

OUG aprobată de Guvern: Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență privind digitalizarea raporturilor de muncă. Astfel, a fost introdusă posibilitatea de a fi folosită semnătura electronică avansată sau caificată la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, precum și la întocmirea altor documente din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică trebuie să fie însoţită de marca temporală calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului. Măsura este adoptată în contextul în care munca la domiciliu a luat amploare după izbucnirea pandemiei.

OUG privind folosirea semnăturii electronice

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut de la 50.577, câte erau la debutul pandemiei în registrul general de evidență a salariaților, la aproape 395.000, în martie 2021.

„Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat Turcan.

OUG aprobată de Guvern: Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă

Actul normativ reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună” în contextul în care, acum, această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat.

De asemenea, OUG prevede că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor.

Salariatul care își desfășoară activitatea de acasă are obligația de a respecta confidențialitatea informațiilor utilizate. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă sau regulamentul intern, conform legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relațiilor de muncă.

Ultima oră
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)
21:43 - Gheorghe Pecingină: ANRE avea rolul să verifice și să supravegheze situația. E foarte important să aflăm adevărul ca pe viitor să înțeleagă toată lumea că statul român e protejat de anumite instituții (VIDEO)
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România: „E un bilet doar dus. Plecăm după mulţi ani în care am făcut totul să contribuim la schimbarea lucrurilor care atât de tare mă întristează” (VIDEO)
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)