Pagube de zeci de mii de lei pentru fermieri. Tone de roșii românești, aruncate pe câmp pentru că agricultorii nu au cui să le vândă

Pagube de zeci de mii de lei pentru fermieri. Tone de roșii românești, aruncate pe câmp pentru că agricultorii nu au cui să le vândă
Foto: Pixabay.com

Fermierii din Giurgiu au probleme mari în această toamnă. Înregistrează pagube de zeci de mii de lei, pentru că roșia de toamnă nu se vinde. Tot din această cauză, zeci de tone de tomate vor fi aruncate pe câmp.

Fermierii au mizat pe roșia târzie, dar înregistrează deja primele pagube, după ce tomatele de toamnă nu au avut succes la vânzare. Vânzătorii spun că au fost dispuși să lase kilogramul și la prețul de un leu, dar nimeni nu a dorit să le comercializeze, notează Digi24.

Pagube de zeci de mii de lei pentru fermierii din România

Fermierii au fost stimulați de anunțul ministrului agriculturii, care a precizat că vor fi premiați cu 2.000 de euro legumicultorii care vor aduce pe piață roșii proaspete, în perioada noiembrie – decembrie.

Astfel, fermierii s-au mobilizat și au plantat tomatele târzii, dar la momentul recoltării au realizat că nu există cerere pe piață. Din acest motiv, zeci de tone de roșii vor fi aruncate pe câmp, la Giurgiu.

Stimulentul financiar, dar și speranța unui profit bun i-au determinat pe fermieri să mizeze pe toamnă și mai ales pe recolta de tomate.

Fermierii aruncă roșiile românești pe câmp, pentru că nu au cui să le vândă

Agricultorii din Giurgiu povestesc faptul că aruncă tone de tomate românești, perfect sănătoase, pe câmp, pentru că nu au cui să le vândă. Spre exemplu, un tânăr în vârstă de 25 de ani a mizat pe profitul de pe urma roșiilor, însă pagubele sunt majore și explică faptul că nu a reușit să își vândă marfa la comercianți nici măcar cu un leu kilogramul.

„Roșie perfect sănătoasă! Din cauză că nu avem cui le vinde, le aruncăm. Nici cu un leu kilogramul, că le-aș fi dat cu un leu kilogramul, numai să nu arunc. E munca de un an și, după cum vedeți, se aruncă la gunoi totul. În jur de trei, patru mii de kilograme. Trei – patru tone de roșii. N-avem ce să mai facem cu ele, trebuie să eliberăm solarul că deja a venit iarna”, spune Mihai, un fermier în vârstă de 25 de ani, din Giurgiu, pentru sursa citată mai sus.

Tânărul critică programul de stimulare și spune că a fost gândit mai mult ca să îi blocheze pe fermieri, în loc să îi ajute.

„Le arunc, n-am ce să le fac. Am peste zece mii de lei până acum, pierdere numai la astea, de când le-am cultivat. Am dat trei mii și cinci sute numai pe sămânță. Să oprească importurile, să nu mai importe de afară, să putem să vindem și noi”, a mai spus și fermierul Vasile, tot pentru Digi24.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană