Pilonul II de pensii provoacă un SCANDAL NAȚIONAL: Politicienii se încurcă în declarații, iar bătaia pe BANII ROMÂNILOR, tot mai aprigă (VIDEO)

Pilonul II de pensii provoacă un SCANDAL NAȚIONAL: Politicienii se încurcă în declarații, iar bătaia pe BANII ROMÂNILOR, tot mai aprigă (VIDEO)

PSD joacă din nou alba-neagra cu pilonul II de pensii. Zilele acestea s-au virat de către stat contribuţiile pentru luna ianuarie. Este pentru prima dată când s-au calculat pe noul sistem, valabil după Revoluţia Fiscală. Surpriză, însă: Peste 4 milioane de romani, mai bine de jumătate dintre cei care contribuie la Pilonul 2, au primit sume mai mici în conturi. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că sistemul pensiilor private se va schimba din 2019.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ca principiu, “vrem ca Pilonul II de pensii să devină opțional”, spune ministrul Finanțelor. Schimbarea ar putea fi discutată în ședința de Guvern de miercuri.

În luna martie, românii au putut vedea sumele pentru luna ianuarie virate în contul de pensii private, adicã cele calculate pentru prima datã dupã revoluþia fiscalã. Surpriza a venit pentru ei când s-au trezit cu mult mai puþini bani decât contribuiau înainte, deºi salariul lor brut a fost crescut cu 20%.

“Se lucreaza la un pachet privind pilonul 2 de pensii, dar pana nu finalizam lucrurile nu va pot da mai mutl detalii. O sa discut cu ministrul Muncii si dupa vom vorbi, pentru ca nu vreau sa vin cu un punct de vedere si sa il schimbam”, a spus Dăncilă.

Totodatã, ministrul Eugen Teodorovici a anunþat cã va fi introdus un mecanism care sã îi stimuleze pe contribuabili sã îºi mute contribuþia vãrsatã la Pilonul II, privat, cãtre Pilonul I, de stat.

„De asemenea, putem sã gãsim si un mecanism de a stimula trecerea opþionalã de la Pilonul II la Pilonul I. Va fi un stimul pentru a muta contributia deja stabilitã pentru Pilonul II la Pilonul I”.

Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanți și 7 miliarde de lei câștig net pentru participanți.

Scandalul privind pilonul II de pensii a explodat în luna aprilie a anului trecut, atunci când NN pensii,cel mai mare administrator de fuonduri de pensii private din Romania, si-a informat clientii ca in spatiul public se vorbeste despre nationalizarea celor 7 miliarde de euro. Imediat, ASF a amendat directorul general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, cu 100.000 de lei si i-a fost retrasa autorizatia.
Totul dupã ce liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat indignat.

“Ce a fãcut aceastã companie de asigurãri este nepermis. Dpdv meu de vedere, Guvernul, ASF si Ministerul de Finante trebuie sã actioneze foarte dur. Trebuie sã fie un exemplu si pentru celelalte multinationale, care fac zeci de miliarde în România si care îsi bat joc de români si de statul român”, spunea Dragnea.

Vicepresedintele ASF a negat atunci cã amendarea NN ar veni în urma unor presiuni politice.

“N-am treaba cu declaratiile politice ale nimanui pentru ca rolul meu nu este sa comentez asemenea lucruri”, a declarat Ion Giurescu, pre;edinte ASF.

De altfel, pilonul II de pensii a fost încã de la începutul mandatului un adevãrat mãr al discordiei pentru guvernanti. În luna iunie, ministrul Finantelor de la acea vreme, Ionut Misa, anunta desfiintarea sistemului de pensii private obligatorii.

“Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, aboslut toti cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru”, a spus Mia la digi24.

Liderii PSD s-au grãbit atunci sã nege afirmatiile. Liviu Dragnea l-a scuzat pe Misa, spunând cã a fost intimidat de jurnalisti.