Plenul Senatului a adoptat coplata în sistemul medical

Plenul Senatului a adoptat coplata în sistemul medical
Foto: ziarul21.ro

Plenul Senatului a votat, luni, proiectul de lege care introduce coplata în sistemul medical. Legea a primit 53 de voturi “pentru” și 51 “împotrivă”. Suma maximă pe care un pacient o va plăti anual este de 600 de lei iar în cazul depășirii acestui prag pacientul nu va mai achita nici un ban.

Proiectul de lege care prevede obligativitatea coplății în sistemul medical cu excepția persoanelor sub 18 ani a fost adoptată de Plenul Senatului, luni. O categorie importantă de persoane scutite de la coplată sunt pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar.

Potrivit Ministerului Sănătății, condus de Attila Cseke, peste opt milioane de persoane vor fi exceptate de la sistemul de coplată în timp ce estimările arată că sistemul sanitar va câștiga 378 de milioane de lei anual din această măsură.

Coplata reprezintă doar unul dintre multiplele angajamente luate de Guvern în fața Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Senatul a respins propunerea Senatorului PNL, Minerva Boitan, de retrimitere a proiectului la comisia de specialitate pentru un raport suplimentar.

„Inițiativa introduce o taxă de accesare în sistem de 600 de lei pe an. E un moment total nepotrivit și s-a făcut în pripă, stiind că ne aflăm într-un sistem subfinanțat. Stim că există coplata și la nivelul altor țări din UE, dar considerăm că nu aceasta este modalitatea prin care vom crește resursele din sistem. Proiectul nu a fost analizat și de economiști, iar acest lucru se vede. De aceea, solicit retrimiterea lui la comisie”, a declarat Minerva Boitan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:49 - Simulare Bacalaureat 2023. Limba română, prima probă a elevilor de clasa XII-a
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA