Plenul Senatului a adoptat coplata în sistemul medical

Plenul Senatului a adoptat coplata în sistemul medical
Foto: ziarul21.ro

Plenul Senatului a votat, luni, proiectul de lege care introduce coplata în sistemul medical. Legea a primit 53 de voturi “pentru” și 51 “împotrivă”. Suma maximă pe care un pacient o va plăti anual este de 600 de lei iar în cazul depășirii acestui prag pacientul nu va mai achita nici un ban.

Proiectul de lege care prevede obligativitatea coplății în sistemul medical cu excepția persoanelor sub 18 ani a fost adoptată de Plenul Senatului, luni. O categorie importantă de persoane scutite de la coplată sunt pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar.

Potrivit Ministerului Sănătății, condus de Attila Cseke, peste opt milioane de persoane vor fi exceptate de la sistemul de coplată în timp ce estimările arată că sistemul sanitar va câștiga 378 de milioane de lei anual din această măsură.

Coplata reprezintă doar unul dintre multiplele angajamente luate de Guvern în fața Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Senatul a respins propunerea Senatorului PNL, Minerva Boitan, de retrimitere a proiectului la comisia de specialitate pentru un raport suplimentar.

„Inițiativa introduce o taxă de accesare în sistem de 600 de lei pe an. E un moment total nepotrivit și s-a făcut în pripă, stiind că ne aflăm într-un sistem subfinanțat. Stim că există coplata și la nivelul altor țări din UE, dar considerăm că nu aceasta este modalitatea prin care vom crește resursele din sistem. Proiectul nu a fost analizat și de economiști, iar acest lucru se vede. De aceea, solicit retrimiterea lui la comisie”, a declarat Minerva Boitan.