Polițele RCA, încheiate la cele mai mici tarife din martie 2022 / Care sunt excepțiile

Polițele RCA, încheiate la cele mai mici tarife din martie 2022 / Care sunt excepțiile
Sursa foto: Pixabay

Plafonarea tarifelor RCA la nivelul lunii martie 2022 pentru o perioadă de șase luni va fi implementată, dar chiar și așa trebuie ținut cont de câteva precizări importante.

Plafonarea se va face la tarifele practicate de fiecare asigurător în parte, la data de 1 martie 2022, potrivit unor surse din piața asigurărilor, citate de Incomemagazine.ro.

Dacă însă la data de 1 martie 2023 tarifele sunt mai mici decât cele din urmă cu un an, atunci se va alege cel dintâi preț, mai mic.

Polițele RCA se vor încheia la tarifele cele mai mici practicate la 1 martie 2022

Polițele RCA vor fi plafonate la prețurile de la 1 martie 2022. Această decizie a venit după ce Autoritatea de Supraveghere a retras autorizația de funcționare companiei Euroins România, dar decizia finală îi aparține Executivului, potrivit antena3.ro.

„Potrivit acestei propuneri, asigurătorii vor oferi polița de răspundere civilă auto la prețurile practicate cu un an în urmă.

Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioadă determinată de timp – propunerea este de 6 luni – care să permită o reechilibrare a pieței.

În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care firmele de asigurare o achită către ASF, lăsând astfel mai mult spațiu asigurătorilor pentru a nu crește tarifele la polițe”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Care sunt excepțiile vizavi de polițele RCA

Potrivit sursei citate anterior, există câteva excepții în ceea ce privește plafonarea polițelor RCA.

Există câteva categorii de tarife medii în luna martie 2022 care sunt mai mari decât cele din februarie 2023. În acest sens, o creștere se remarcă în cazul persoanelor fizice, atât pentru posesorii de mașini cu capacitatea cilindrică mai mică de 1.200 centimetri cubi, cât și peste. Similar se întâmplă și în cazul altor categorii de vehicule, precum motocicletele (aici fiind incluse și motoscuterele și ATV-urile).

Conform sursei citate, pentru persoanele fizice cu vârsta între 41-50 de ani, posesoare a unor automobile cu capacitate cilindrică între 1.201 și 1.400, media pieței din martie 2022 a fost de 1.102 lei, în timp ce în februarie 2023 aceasta era de 1.083.

De asemenea, pentru aceeași categorie de vârstă și o capacitate cilindrică între 1.801-2000, tariful a fost de 1.520 de lei în martie 2022 și de 1.502 lei în februarie 2023.

La motocicletele cu o capacitate cilindrică mai mare de 50 de centimetri cubi, tariful mediu în martie 2022 a fost de 511 lei în cazul persoanelor juridice și de 456 de lei în februarie 2023.

Pentru persoanele fizice tariful mediu a fost de 493 de lei în martie 2022 și de 474 de lei în februarie 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:58 - Primele imagini de la accidentul feroviar din Galați, soldat cu moartea conductorului de tren, o femeie de 53 de ani. Alte trei persoane au ajuns la spital
23:39 - România, victorie facilă în Andorra! Man și Alibec au adus primele puncte ale „tricolorilor” în preliminariile EURO 2024
23:24 - Autoritățile din Italia, în căutarea unui „idiot” care a sărit într-un canal din Veneția de pe o clădire de trei etaje. E căutat și „prietenul său care a făcut videoclipul stupid”
22:59 - Bătaie într-un sector al ultrașilor români, în timpul meciului din Andorra! Ceilalți români din tribune au huiduit scenele
22:46 - Sorin Grindeanu, după moartea unui conductor de tren în accidentul de la Galați: „Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate” / „Am decis o serie de măsuri menite să crească nivelul de siguranță”
22:35 - UPDATE: O femeie de 53 de ani a murit după accidentul feroviar de la Galați. Alți trei răniți la Spitalul Județean / Șeful CFR Călători spunea că, „din ce a înțeles”, victimele sunt „în afara oricărui pericol”
22:25 - Ministrul israelian al apărării cere guvernului să oprească reformele judiciare. Yoav Gallant: Scindarea, un pericol pentru securitatea Israelului
22:04 - Cătălin Drulă, după accidentul feroviar de la Galați: „Grindeanu nu e în stare să fie ministru, trebuie demis urgent ca să evităm alte catastrofe în viitor”
21:36 - Un bărbat a murit după un accident de ATV într-o pădure din Vâlcea
21:17 - Anchetă după accidentul feroviar de la Galați. Grindeanu (MT): Directorul general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete