Autorităţile europene vor crea organisme cu competenţe în întreaga Uniune Europeană care vor monitoriza şi, la nevoie, vor ancheta producătorii care practică dublul standard în ceea ce priveşte alimentele, vânzând în unele ţări ale uniunii produse de calitate inferioară, anunţă Adevărul.
Parlamentul European vrea să tranşeze problema dublului standard de calitate al produselor la comercializarea pe diverse ţări UE prin formarea unor instituţii care să monitorizeze marfa în tot lanţul de producţie şi comercializare. Este vorba de înfiinţarea unui soi de poliţii care să depisteze şi să cerceteze derapajele de calitate pe diverse zone ale pieţei europene de alimente şi nu numai.
Parlamentarii arată că încurajează Comisia Europeană „să înfiinţeze o direcţie specializată în cadrul agenţiei competente a UE existente, care să includă specialişti din domeniu, pentru a efectua, atunci când apare o suspiciune de diferenţe de calitate, controale în fabricile producătorilor şi a realiza audituri ale fluxului de producţie pentru a verifica dacă compoziţia produsului corespunde cu indicaţiile producătorului”.
Recent, CE a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe diverse pieţe din Uniunea Europeană. Astfel, respectivele companii vor fi amendate cu cel puţin 4 % din cifra anuală de afaceri, statele membre UE fiind libere să introducă amenzi maxime mai mari.
Scandalul alimentelor cu dublu standard a izbucnit anul trecut după ce cehii au descoperit că, deşi cumpără aceleaşi mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în ţara lor diferă şi sunt mai slabe din punct de vedere nutriţional şi calitativ. Mai exact, aceştia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleaşi ingrediente ca în magazinele din vest.Ulterior şi alte ţări estice, printre care şi România au reclamat cazuri de produse de import cu calitate îndoielnică.