Premiul Nobel pentru Economie, câștigat de cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii”

Premiul Nobel pentru Economie, câștigat de cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii”
Sursa foto: Nobelprize.org

Trei specialişti în economie experimentală, canadianul David Card, americano-israelianul Joshua Angrist şi americano-olandezul Guido Imbens au fost fost premiați luni, cu Premiul „Nobel” pentru Economie.

Aceștia au premiați pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii, informează Comitetul Nobel norvegian.

„Multe dintre marile întrebări din științele sociale se referă la cauză și efect. Cum afectează imigrația nivelul de remunerare și ocupare? Cum afectează o educație mai lungă veniturile viitoare ale cuiva? Aceste întrebări sunt greu de răspuns, deoarece nu avem nimic de folosit ca comparație. Nu știm ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat mai puțină imigrație sau dacă acea persoană nu ar fi continuat studiile”, se arată în nota informativă a Comitetului.

David Card, economist la Berkeley (California), a lucrat la „exodul din Mariel”. Joshua Angrist şi Adriana Kugler au arătat, în 2003, că şomajul creşte cu atât mai puternic cu cât instituţiile din domeniul pieţii muncii şi pieţii bunurilor şi serviciilor sunt mai rigide, prin studierea imigraţiei iugoslave din anii ’90, în Europa.

Ultima oră
18:20 - CNCAV: 150.639 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 111.033 au primit prima doză
18:15 - Mirel Joacă-Bine, ucis în timpul unui jaf în Italia. Românul devenit celebru pentru numele său a fost împușcat mortal de proprietarul magazinului pe care îl jefuia
18:05 - Andreea Marin, criticată de Cătălin Botezatu: „Trebuie să fie atentă la cine îi face ținuta”
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației