Preşedintele Băsescu, despre obiectivele acordului cu FMI: Trebuie să fie limpezi, de tip precauție

Preşedintele Băsescu, despre obiectivele acordului cu FMI: Trebuie să fie limpezi, de tip precauție

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că obiectivele noului acord cu FMI trebuie să fie „limpezi”, acesta fiind „de tip precauţie”, deci „nu vizează o situaţie dificilă”, ci continuarea reformelor, cu asistenţă financiară internaţională.
Referitor la obiecţiile noului acord cu FMI, şeful statului a menţionat că acestea „nu sunt legate de bani”, ci de continuarea proceselor de creştere economică, adăugând că stabilizarea fiscală şi financiară a fost obţinută urmând un proces de consolidare.

Preşedintele a mai afirmat că indicatorii economici arată o ieşire tehnică din recesiune, nu din criză, adică economia naţională nu mai scade, adăugând că există motive de optimism, dar că nu avem dreptul la „lipsă de prudenţă”.

Băsescu susține că delegaţia FMI a confirmat că sistemul bancar românesc are o bună capitalizare, „destul de ridicată” şi cu solvabilitate de 14,7 la sută.

Obiectivul major pentru 2011 este, astfel, optimizarea funcţionării companiilor de stat, naţionale şi locale. Băsescu a precizat că obiectivul declaraţiei sale a fost de „informare corectă”.

Traian Băsescu a participat la întâlnirea cu membrii delegaţiei FMI, acesta insistând asupra menţinerii anului 2015 ca obiectiv pentru aderarea României la zona Euro.

Șeful statului a reamintit delegației FMI că în România vor fi alegeri şi că problema principală rămâne criza economică din țară, despre care nu este convins că a fost depăşită.

„Problema este criza pe care o traversăm…nu sunt convins că am ieşit”, a spus Băsescu la începutul întâlnirii.

Băsescu le-a spus reprezentanţilor FMI că speră ca programul „pe care îl încep acum, să aibă acelaşi succes ca şi cel anterior”, declarându-se un susţinător al viitorului program. „Sper ca programul pe care îl începeţi acum să aibă acelaşi succes ca şi cel anterior. Sunt un susţinător ale viitorului program, aşa cum am fost şi la cel dinainte”, a declarat şeful statului.

Autorităţile române şi delegaţia FMI au ajuns la un acord privind acţiunile asumate de Guvern prin scrisoarea de intenţie la noul acord, care va fi transmisă instituţiei financiare internaţionale.

Băsescu, după întâlnirea cu delegația FMI