Prețurile producției industriale din România au crescut cu peste 70% iar asta se traduce prin scumpiri pe toate planurile

Prețurile producției industriale din România au crescut cu peste 70% iar asta se traduce prin scumpiri pe toate planurile
Românii preferă să meargă în Ucraina pentru cumpărăturile necesare, deoarece majoritatea produselor sunt cu mult mai ieftine decât în România

România este țara în care se înregistrează cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale din UE,arată datele publicate de biroul european de statistică Eurostat.

E simplu. Atunci când cresc costurile de producție, crește prețul produselor finite

Prețurile producției industriale au crescut, în România, cu 70,9% în ritm anual, în timp ce, la nivelul UE, a fost înregistrat un avans de 43%.

Cea mai mare creștere anuală a prețurilor înregistrate la producătorii din industrie, de 97,4%,a fost în Irlanda.

Ritmul de creștere al prețurilor producției industriale din România a crescut față de iulie, când s-a situat la 67,3%. În ritm lunar, prețurile producției industriale din România au urcat cu 3,4%.

Indicele prețurilor producției industriale măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor produselor și serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă față de o perioadă anterioară.

Astfel, indicele surprinde modificările de preț din perspectiva producătorului. Majorarea prețurilor la producători poate anticipa majorarea prețurilor de consum (măsurată prin evoluția indicelui prețurilor de consum – IPC), inflația de la producător putând fi transmisă către consumatorul final.

Prețurile de la producătorii din industrie sunt un factor de influență pentru prețurile de consum.

Urmăriți B1TV.ro și pe