Prin ordonanța creșterilor de taxe, Guvernul ne va taxa și pensiile private

Prin ordonanța creșterilor de taxe, Guvernul ne va taxa și pensiile private
Foto simbol: Pixabay

Odată cu ordonanța creșterilor de taxe, Guvernul a introdus o taxare și pe pensiile pentru care contribuim la Pilonul II, începând din 2023. Practic, sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii și astfel s-a pus problema dublei impozitări, explică HotNews.ro.

Guvernul ne va taxa și pensiile private

„Este adevarat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptarii fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anuleaza prevederile din legislatia specifica (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a confirmat Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru HotNews.

Mihai Bobocea susține că majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul „EET” (exempt-exempt-tax) pentru fondurile de pensii, mai exact:
  • deductibilitate fiscală pentru faza de contribuții (primul „E”)
  • exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare (al doilea „E”)
  • taxarea beneficiilor încasate din fondurile de pensii, sub forma anuităților sau a altor plăți asimilate (acel „T”).

El a explicat că „taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”.

Efectul modificărilor este că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

APAPR sau administratorii invididuali de fonduri de pensii nu au fost consultați de Guvernul României în ceea ce privește această modificare în legislația fiscală aplicabilă.

„Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară”, a adăugat Bobocea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)