Principalele bănci din România au introdus retragerile de numerar de la ATM fără card

Principalele bănci din România au introdus retragerile de numerar de la ATM fără card
Sursa: Pixabay

Cele mai mari bănci din România, care acoperă peste 70% din piață în funcție de active, au introdus o formă de retragere contactless de la bancomate.

Băncile au emis în ultimii ani exclusiv carduri contactless și au lansat servicii de plată prin intermediul telefonului mobil sau al diferitelor dispozitive – prin aplicații proprii și prin înrolarea în Google Pay sau Apple Pay, scrie profit.ro.

Totodată, aproape toate cele 300.000 de POS-uri din România permit plata contactless. La BCR, a doua cea mai mare bancă după active, opțiunea contactless este disponibilă la 112 bancomate și urmează să fie extinsă la 500 de terminale până la finele anului – banca are circa 1.800 de echipamente în total.

Retragerea se poate face cu orice dispozitiv – card sau telefoane, ceasuri, brățări cu tehnologia near field communication (NFC). CEC Bank, locul 6 după active, a introdus retragerile cu tehnologia NFC la 550 de bancomate și multifuncționale – inclusiv prin utilizarea dispozitivelor cu portofele digitate de tip Apple și Google Pay. Banca cu acționariat de stat intenționează să ajungă la 900 de bancomate contactless în perioada următoare, dintr-un total de 1.300.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a lansat serviciul în vara lui 2019, inițial la 500 de bancomate și apoi la circa 560, dintr-un total de 1.800 de bancomate.

ING Bank, locul 4 după active, a lansat în 2020 retragerile fără card prin intermediul unui cod generat din aplicația de internet banking. Din iarnă urmează să lanseze și retragerile NFC, potrivit reprezentaților băncii. Totodată, din octombrie vor fi disponibile și retragerile contactless pentru cardurile virtuale. ING are 519 bancomate și circa 1,7 milioane de clienți în România.

UniCredit Bank, a 7-a cea mai mare bancă, are de la finele anului 2020 opțiunea de a retrage numerar fără card de la bancomate prin intermediul unui cod QR generat în aplicația de internet banking.

BRD, locul 3 după active, a introdus în toamna lui 2021 retragerile contactless în rețeaua de circa 1.400 de bancomate. BRD preciza că funcționalitatea este disponibilă și pentru celelalte bănci care permit tranzacțiile contactless la automatele altor bănci.

OTP Bank, locul 9, a lansat în octombrie 2021 serviciul de retragere numerar contactless. Banca cu acționariat ungar are circa 150 de bancomate la nivel național.

Urmăriți B1TV.ro și pe