Importăm masiv energie, dar producem mai DELOC. În plină iarnă, producţia centralelor pe cărbune din Valea Jiului a fost RIZIBILĂ

Importăm masiv energie, dar producem mai DELOC. În plină iarnă, producţia centralelor pe cărbune din Valea Jiului a fost RIZIBILĂ

În mijlocul iernii, mai exact în momentele în care România a importat masiv energie, termocentralele Mintia şi Paroşeni, care primesc prin lege bani de la toţi consumatorii români pentru a asigura rezerva terţiară a Sistemului Energetic Naţional, au produs o cantitate infimă de energie.

Cele două centrale au asigurat doar 1,6% din producţia naţională.

Astfel, în primele 20 de zile din an, au produs la o putere orară de 120 MW, deşi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic Naţional, era de 400 MW, scrie economica.net.

În prima parte a lunii ianuarie, România a importat cantităţi masive de energie electrică, în condiţiile unui consum în creştere, dar nu extraordinar de mare pentru anotimpul rece (sub 10.000 MW orar), însă pe fondul mai multor avarii ale grupurilor termo, ale unei hidraulicităţi scăzute şi al unui aport mai redus al centralelelor pe cărbune.

Şi preţurile au crescut, ajungând, ca medie zilnică pe piaţa spot, peste nivelurile istorice din iarna anului 2017.

„În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, CTE Mintia a funcţionat cu puteri medii zilnice între 53 MW şi 168 MW, iar CET Paroşeni cu puteri medii zilnice între 0 MW şi 121 MW. În perioada 1 ianuarie 2019 – 20 ianuarie 2019, cantitatea de energie produsă de CTE Mintia a fost de 47.880 MWh, iar cea produsă de CET Paroseni a fost de 9.281 MWh.

La nivelul SEN, energia produsă în primele 20 de zile de către CE Hunedoara a fost de 57.161 MWh, asigurând în acest fel 1,6 % din total producţie”, a transmis Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), .

În primele 20 de zile din ianuarie, adică în 480 de ore, centralele Mintia şi Paroşeni au produs aşadar, la o putere medie orară de 119 MW, în condiţiile unei puteri disponibilie raportate de 1.200 MW şi a unei rezerve de sistem, plătite, de 400 MW.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)