Putin, despre companiile care au majorat prețul benzinei: E o conspirație. S-au coalizat!

Putin, despre companiile care au majorat prețul benzinei: E o conspirație. S-au coalizat!
Foto: examiner.com

Prim ministrul rus, Vladimir Putin, a acuzat firmele petroliere că au consiprat pentru a majora prețul benzinei pe piața internă, în condițiile în care cel mai mare producător de țiței se confruntă cu un deficit de carburanți, informează Reuters.

Putin l-a dezaprobat pe vicepremierul Igor Secin, principalul responsabil de sectorul energiei, care a sugerat, în cadrul unei şedinţe, că majorările de preţuri au avut loc în urma lipsei de produse petroliere oferite spre vânzare la bursele de mărfuri.

„Acesta nu este un deficit. Este o conspiraţie. S-au coalizat. Colaborează între ele”, i-a spus Vladimir Putin lui Igor Secin, citat de sursa menţionată.

Săptămâna trecută guvernul rus a majorat taxele de export pentru benzină la aproape 44%, pentru a încuraja vânzările pe piața internă, după ce unele benzinării au rămas fără carburanți.

Vicepremierul rus a asistat la o reuniune în cadul căreia s-au discutat amendamente la reforma impozitării petrolului, care ar majora taxele de export, pentru produsele rafinate la niveluri prohibitive.

Potrivit analiștilor, deficitul de carburnați s-a produs după ce premierul Putin a cerut în urmă cu patru luni șefilor de companii să reducă prețurile și totodată lipsei investițiilor în capacități de rafinare pentru producerea carburanților premium necesari flotei.

Prețul benzinei s-a majorat cu 2,8%, reprezentând cel mai mare avans din ultimele 14 săptămâni.