Rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în octombrie. Adrian Bența: Începe să se vadă o luminiță la capătul unui tunel foarte lung. Prețurile nu se reduc, însă nu mai cresc atât de puternic dintr-odată (VIDEO)

Rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în octombrie. Adrian Bența: Începe să se vadă o luminiță la capătul unui tunel foarte lung. Prețurile nu se reduc, însă nu mai cresc atât de puternic dintr-odată (VIDEO)
Foto: Pixabay

Scumpirile ar putea să se atenueze pentru moment. Rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în luna octombrie a acestui an, față de 15,9% în luna septembrie. Practic, inflația a revenit acum la nivelul din luna august, a relatat Luiza Cergan, vineri dimineață, la Știrile B1 TV.

Adrian Bența, pe B1 TV, despre scăderea inflației: „Nu înseamnă că prețurile se reduc de mâine”

Întrebat dacă putem spera că intrăm pe un trend descendent sau mai degrabă este o întâmplare, consultantul financiar a explicat: „Cu puțină indulgență, am putea spune că începe să se vadă o luminiță la capătul unui tunel, dar tunelul acesta este lung, lung, lung, lung, așa, foarte lung, destul de lung cât să zicem că uneori nici nu simțim această reducere de preț”.

„Da, evident că răspunsul este unul pozitiv, se mai reduce inflația, însă ea este totuși la o cotă mare, undeva la 15% este ceva destul de mult. Atenție, se calculează față de anul trecut, când și anul trecut a fost o inflație. Prin urmare, partea bună este tendința pozitivă, dar în continuare nu ne așteptăm la reduceri foarte mari de preț”, a adăugat el.

Întrebat dacă va continua această tendință și dacă ne putem aștepta să avem în luna următoare o scădere chiar mai mare, Adrian Bența a spus: „Cu siguranță, da, însă deocamdată inflația rămâne totuși undeva tot la 15%. Ca argument pentru scăderea inflației, amintesc că numai zilele trecute, de vreo câteva zile, Banca Națională a României a majorat iarăși dobânda de referință a BNR, tot ca măsură pentru combaterea inflației, deci măsuri monetare se ia pentru combaterea inflației, însă efectul se va vedea în timp, aș spunea eu abia peste un an, probabil doi”.

„Asta nu înseamnă că se reduc prețurile de mâine. Nu, prețurile nu se reduc, însă nu mai cresc atât de puternic dintr-odată”, a continuat Adrian Bența.

Urmăriți B1TV.ro și pe