Avertisment teribil: „E o certitudine că ne vom confrunta cu o recesiune economică. Nu suntem pregătiţi”

Avertisment teribil: E o certitudine că ne vom confrunta cu o recesiune economică. Nu suntem pregătiţi

După creşterea alarmantă a inflaţiei şi majorarea preţurilor la alimente şi carburanţi, economiştii vin cu un avertisment sumbru: la un moment dat va fi o certitudine faptul că România se va confrunta cu o recesiune economică pentru care nu suntem pregătiţi.
Avertismntul a venit de la Eugen Anicescu, country manager Coface România, care a precizat că România şi-a atins anumite limite cu creşterea economică de 7%.

„Cred că ne-am atins anumite limite la creşterea economică. Cum vă simţiţi cu o creştere economică de 7% ? Este ca şi cum ne-am fi dopat, pentru că este o creştere peste potenţialul nostru. Ar trebui să plutim, dar eu nu simt astăzi cred că nici dumneavoastră. Cred că suntem peste potenţial în acest moment şi este mai important să reuşim să menţinem ratele creşterii rezonabile de-a lungul timpului decât să mergem în salturi, cu amplitudinea pe care am cunoscut-o şi în trecut. Eu cred în stabilitate, nu neapărat în a fi primul din lume la creştere economică. Fără să-mi doresc să stric petrecerea, m-aş uita şi la anumite voci care spun că, din perspectiva lungimii ciclului de creştere economică prin care am trecut, poate că ar fi bine să ne gândim şi dacă nu cumva am depăşit vârful acestui ciclu de creştere şi poate în perioada următoare cum ar fi să încercăm să determinăm momentul, pentru că nu avem globul de sticlă. Este o certitudine că, la un moment dat, ne vom confrunta şi cu o recesiune. Atunci cred că ar trebui să vorbim şi despre ce se va întâmpla dacă acest lucru se va produce şi cum ar trebui să ne pregătim”, a declarat, miercuri, Eugen Anicescu, în cadrul Conferinţei de Risc de Ţară, conform Agerpres.

Potrivit economistului, companiile din România nu arată mai bine decât în 2007, iar pe baza bilanţurilor din 2016, acestea îşi încasează creanţele în 104 zile, faţă de 60 zile.
Mai mult, în 2016 companiiile aveau un grad de capitalizare mai redus – de 28%, comparativ cu 35% la momentul 2007.

„Practic, în acest moment, per ansamblu, companiile româneşti au un capital circulant negativ. Acest lucru arată că, în ansamblu, companiile au slăbit, dar nu voi spune că nu sunt şi companii care, de-a lungul acestor ani, s-au consolidat. Vedem că, dacă în 2007, cele mai mari companii din România realizau 35% din cifra de afaceri a economiei, în 2016 deja realizează 50%. Din punctul meu de vedere, toxicitatea acestui fenomen este faptul că scade potenţialul celorlalte companii de a realiza marja de capitalizare, pentru că mediul economic se restrânge către vârf, iar piramida se ascute foarte mult. Practic, 38% dintre companii sunt mai vechi de cinci ani de zile, deci abia au intrat în economie şi nu au apucat să se capitalizeze, nu au experienţă. Avem 28% firme fără activitate şi 45% dintre companii cu capitalizare negativă. Din acest date rezultă că nu suntem pregătiţi, se pare, pentru următoarea recesiune”, a arătatEugen Anicescu.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”