Comisia Europeană are în dezbatere programul prin care românii cu venituri mici primeau pachete cu 24 de kilograme de alimente.
Aceste pachete de alimente ar putea fi înlocuite cu vouchere sau tichete valorice.
Deși poate pentru multe persoane acest lucru ar fi mult mai benefic, schimbarea ar crea însă dezechilibre majore în piață, afectând atât beneficiarii, cât și producătorii români din industria agroalimentară, favorizând hipermarketurile.
Opt asociații patronale susțin că modificările programului „Sprijin pentru persoanele defavorizate în vederea asigurării alimentelor de bază / mese calde” ar putea aduce probleme serioase atât beneficiarilor, cât și pentru industria autohtonă.
Principala modificare a acestui program este înlocuirea pachetelor cu alimente cu vouchere, pe care persoanele vulnerabile să le folosească în hipermarketuri pentru a-și cumpăra diverse produse.
Această precizare a fost inclusă în Ghidul Solicitantului publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonatorul fondurilor europene și instituția care gestionează relația României cu UE.
Până acum, prin intermediul programului, 1,2 milioane de persoane au primit ajutoare sub forma unor produse alimentare o dată la jumătate de an.
Pachetele pentru persoanele nevoiașe din România erau formate din alimente furnizate de firme românești.
Prețurile acestora nu includeau și adaosul de retail, pentru că marfa era livrată chiar de la producători.
În urma schimbării planului, persoanele vulnerabile ar urma să primească vouchere pe care să le utilizeze în magazine, însă vor fi nevoiți să plătească prețul de la raft, care include adaosurile retailerilor.
Această măsură ar ajuta autoritățile locale, pentru că nu ar mai fi responsabile de distribuirea pachetelor de alimente către beneficiari, dar decizia se arată a fi problematică, potrivit Antena3.ro.
Pentru că voucherele și bonurile valorice pot fi fraudate și pentru că unele persoane au dat tichetele unui operator economic local în schimbul unor produse specifice, opt organizații patronale care reunesc marii producători din industria agroalimentară românească cer Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să revină asupra Ghidului și să includă pachetele alimentare, așa cum a fost până acum.