Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă

Restanțierii la energie electrică și gaze vor putea fi debranșați. Guvernul a abrogat prin OUG prevederea care interzicea deconectarea rău-platnicilor pe perioada stării de alertă
Foto: Pixabay

Guvernul Cîțu a abrogat joi, prin Ordonanță de Urgență, prevederea introdusă anul trecut în contextul pandemiei, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă. Decizia a fost luată după ce industria s-a plâns că măsura a dus la acumularea de restanțe la plata facturilor în valoare de aproape un sfert de miliard de lei, informează profit.ro.

Cei care nu-și plătesc facturile la energie electrică și gaze pot fi debranșați

Prevederea introdusă anul trecut interzicea deconectarea sau debranșarea clienților finali de energie și gaze.

„Considerăm că încă de atunci nu a fost o măsura care să vină în interesul consumatorului.

Îi ajuți pe cei care într-adevăr trebuie să fie ajutați, cei care nu pot să-și plătească facturile, care ar fi avut probleme de natură finaciară prin pierderea locului de muncă sau prin reducerea veniturilor și nici de cum cu o lege care să meargă la general și care i-a ajutat pe cei care nu aveau nevoie.

Trebuie să înțelegem că orice neplată a facturii generează costuri suplimentare pentru ceilalți consumatori”, declara recent Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, pentru B1 TV.

Prevederea a fost eliminată azi de Guvern prin OUG. Prin urmare, rău-platnicilor cu datorii restante pe facturi acumulate în perioada stării de alertă le vor putea fi tăiate curentul și gazele după 90 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței.

Abrogarea vine într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, care afectează deja semnificativ prețurile achitate de către clienții finali industriali și care încep să fie resimțite pe facturi și de către cei casnici, mai notează profit.ro.

„Neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali s-a resimțit în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare (…) Astfel, riscurile asociate imposibilității de deconectare/debranșare în caz de neplată, și consecințele suportării de către operatorii implicați în alimentare a costurilor asociate furnizării în ansamblu au un impact negativ la nivelul întregii economii naționale”, se arată în nota de fundamentare a OUG de abrogare a interdicției de deconectare.

Urmăriți B1TV.ro și pe