Reuters: Lupta anticorupție din România blochează investițiile. Corupţia a costat statul şi companiile private 1,02 miliarde de euro în 2014, sumă suficientă pentru construirea a 200 de kilometri de autostradă

Reuters: Lupta anticorupție din România blochează investițiile. Corupţia a costat statul şi companiile private 1,02 miliarde de euro în 2014, sumă suficientă pentru construirea a 200 de kilometri de autostradă
Foto: businessmagazin.ro

Jurnaliștii de la Reuters au făcut o analiză despre lupta anticorupție din România, spunând că aceasta are o consecinţă neaşteptată asupra economiei, şi anume încetinirea investiţiilor, pentru că oficialii evită să semneze aprobarea unor proiecte de investiţii, pentru a nu deveni ţinte ale procurorilor.

Potrivit sursei precizate, miniștrii noștri nu mai semnează ca altădată inițierea unor proiecte. Mai mult de atât, până și oficialii onești se tem că, dacă vor încheia acorduri privind investițiile, vor ajunge și ei investigați de procurorilor.

Cu toate că, pe termen lung, lupta împotriva corupţiei va aduce beneficii enorme României, în prezent  acţiunile justiţiei conduc la încetinirea investiţiilor private şi la întârzierea semnării unor contracte cu firme care să execute proiecte ale guvernului.

„În general, dacă vorbeşti cu oamenii de afaceri cu care am venit eu în contact, aceştia consideră că lupta anticorupţie trebuia să înceapă de mai multă vreme, trebuia dat un semnal”, a declarat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.

„Dezavantajul luptei împotriva corupţiei – şi am observat acest lucru în mod special în ultimul an, inclusiv în legătură cu proiectele noastre – este că nimeni nu mai ia decizii. Unii oameni aşteaptă, poate va trece de mine şi altcineva îşi va da acordul. Asta nu e bine. Uneori proiecte strategice pot fi întârziate din cauza unor birocraţi neliniştiţi”, a afirmat Hassan.
„Cheltuielile de capital public continuă să fie foarte scăzute. Multe autorităţi ştiu că au probleme în ceea ce priveşte contractele, iar ritmul de lucru şi de aprobare a proiectelor este încetinit, pentru că se tem de probleme cu justiţia”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit datelor Eurostat, anul trecut cheltuielile cu investiţiile publice ca proporţie din PIB au coborât la minimul ultimilor şapte ani.

Reuters mai arată și că, potrivit declarațiilor procurorilor, corupţia a costat statul şi companiile private aproximativ 1,02 miliarde de euro în 2014, sumă suficientă pentru construirea a 200 de kilometri de autostradă.

Jurnaliștii au amintit în analiza făcută de mita oferită pentru obținerea diferitelor contracte: bani, mașini, vacanțe, haine, whiskey, precum și un loc de veci, cerut de un judecător din Ploiești în schimbul unor favoruri.

Fostul ministru de finanţe Darius Vâlcov este cea mai recentă victimă a luptei anticorupţie, el dându-şi demisia după ce procurorii l-au pus sub urmărire penală pentru că ar fi primit mită. Ulterior, procurorii au găsit peste 100 de tablouri, unele de Picasso şi Renoir, precum şi lingouri de aur şi bani ascunşi în diverse locuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe