Rinat Ahmetov ar putea cumpăra combinatul siderurgic din Galați

Rinat Ahmetov ar putea cumpăra combinatul siderurgic din Galați

Compania ArcelorMittal ar putea vinde combinatului siderurgic din Galaţi pentru a putea prelua cea mai mare oţelărie din Europa. Mutarea ar putea obliga, însă, compania ArcelorMittal să vândă unele unităţi pe care le are acum pentru a evita o poziţie domninantă pe piaţa din Uniunea Europeană.

Potrivit unor surse citate de Ziarul financiar, posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia.

Metinvest, deţinut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, cunoscut în România ca patronul lui Sahtior Donetk unde a antrenat Mircea Lucescu. Ahmetov controlează prin grupul SCM – Sistem Capital Management – sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom.

ArcelorMittal a înaintat o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, ILVA din Italia. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia încalcă sau nu prevederile comunitare. Drept urmare, compania ArcelorMittal s-a arătat dispusă să vândă mai multe unităţi de producţie din Europa pentru a evita încălcarea regulilor concurenţei şi pe cele de monopol, potrivit presei internaţionale.

„Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, au declarat reprezentanţii Grupului ArcelorMittal în presa străină, potrivit Mediafax.

Pe lista cu unităţile scoase la vânzare s-ar putea afla şi combinatul gălăţean, potrivit unor surse din cadrul unităţii. Informaţia nu a fost insa confirmată de conducerea ArcelorMittal Galaţi. Cert este că, în urma acestei informaţii, reprezentanţii sindicatelor de pe platforma siderurgică gălăţeană au cerut o întâlnire cu directorii combinatului.

„Suntem îngrijoraţi şi urmărim cu atenţie ce se întâmplă. Schimbarea patronului nu o putem decide noi. La întâlnirea cu reprezentanţii conducerii nu ni s-a spus nimic, nu putem comenta zvonuri”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber.
Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat în 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. La momentul respectiv, combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi. În prezent, unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

ArcelorMittal este o companie multinațională, cu sediul în Luxemburg, și cel mai mare producător de oțel din lume. Grupul este prezent în 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deține combinatele de la Galați și Hunedoara dar şi producătorii de țevi din Roman și Iași sau operatorul portuar Romportmet Galați.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”