Rinat Ahmetov ar putea cumpăra combinatul siderurgic din Galați

Rinat Ahmetov ar putea cumpăra combinatul siderurgic din Galați

Compania ArcelorMittal ar putea vinde combinatului siderurgic din Galaţi pentru a putea prelua cea mai mare oţelărie din Europa. Mutarea ar putea obliga, însă, compania ArcelorMittal să vândă unele unităţi pe care le are acum pentru a evita o poziţie domninantă pe piaţa din Uniunea Europeană.

Potrivit unor surse citate de Ziarul financiar, posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia.

Metinvest, deţinut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, cunoscut în România ca patronul lui Sahtior Donetk unde a antrenat Mircea Lucescu. Ahmetov controlează prin grupul SCM – Sistem Capital Management – sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom.

ArcelorMittal a înaintat o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, ILVA din Italia. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia încalcă sau nu prevederile comunitare. Drept urmare, compania ArcelorMittal s-a arătat dispusă să vândă mai multe unităţi de producţie din Europa pentru a evita încălcarea regulilor concurenţei şi pe cele de monopol, potrivit presei internaţionale.

„Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, au declarat reprezentanţii Grupului ArcelorMittal în presa străină, potrivit Mediafax.

Pe lista cu unităţile scoase la vânzare s-ar putea afla şi combinatul gălăţean, potrivit unor surse din cadrul unităţii. Informaţia nu a fost insa confirmată de conducerea ArcelorMittal Galaţi. Cert este că, în urma acestei informaţii, reprezentanţii sindicatelor de pe platforma siderurgică gălăţeană au cerut o întâlnire cu directorii combinatului.

„Suntem îngrijoraţi şi urmărim cu atenţie ce se întâmplă. Schimbarea patronului nu o putem decide noi. La întâlnirea cu reprezentanţii conducerii nu ni s-a spus nimic, nu putem comenta zvonuri”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber.
Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat în 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. La momentul respectiv, combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi. În prezent, unitatea mai are 5.400 de salariaţi.

ArcelorMittal este o companie multinațională, cu sediul în Luxemburg, și cel mai mare producător de oțel din lume. Grupul este prezent în 60 de ţări. În România, ArcelorMittal deține combinatele de la Galați și Hunedoara dar şi producătorii de țevi din Roman și Iași sau operatorul portuar Romportmet Galați.