România a importat alimente de 2 miliarde de euro în primul semestru, cu 100 de milioane de euro mai mult decât anul trecut

România a importat alimente de 2 miliarde de euro în primul semestru, cu 100 de milioane de euro mai mult decât anul trecut

S-au dus vremurile perioadelor în care România era considerată grânarul Europei. Ba chiar mai nou vorbim despre importuri de mâncare de peste două miliarde de euro în primul semestru, ceea ce devine un record istoric. Produsele cumpărate de România de pe pieţele externe în primele 6 luni ale acestui an au costat cu  100 de milioane de euro mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Importuri agroalimentare de peste două miliarde de euro în condiţiile în care producţia autohtonă din agricultură a consemnat, în primul semestru din 2013, un record al ultimilor opt ani. Cu asta a ajuns ţara noastră să fie arătă cu degetul prin Europa. Datele oferite de Institutul Naţional de Statistică sunt clare. Din ele reiese că în semestrul întâi al lui  2013 România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, adică  6,7% din total exorturi.  Totodată, importul de peste 2 miliarde de euro, un procent de 7,9 la sută din total importuri  a dus la un deficit de peste 500 de milioane de euro.

Nu a fost de ajuns că producţia de grâu, secară şi alte sortimente de bază să crească  atât de mult încât să  tragă în sus întreaga economie.  România a avut nevoie de pe pieţele internaţionale de  alimente, băuturi şi tutun  într-o măsură ce depăşeşte ca valoare importurile din perioadele similare a anilor trecuţi. Chiar şi pe cele din anii secetoşi.

Specialiştii au oferit şi explicaţii de ce s-a ajuns aici. Potrivit statisticilor oficiale, comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Mai exact diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate.

Iar  organizarea internă a industriei agroalimentare româneşti favorizează mai mult importurile decât sursele autohtone de hrană. Iar soluţiile oferite de oamenii de afaceri din acest sector au fost evitate în mod repetat.

Ultima oră
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov