România, alături de alte 26 de țări din UE, nu mai importă motorină rusească, începând de ieri

România, alături de alte 26 de țări din UE, nu mai importă motorină rusească, începând de ieri
Foto simbol: Pixabay

De ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra cărbunelui şi a majorităţii petrolului din Rusia.

Măsura este menită să reducă şi mai mult dependenţa de energie rusă

Mai exact, 27 de ţări, printre care şi România, nu vor mai importa deloc resurse petroliere rafinate ruseşti, cum ar fi motorina.

Importatorii europeni au avut la dispoziție luni de zile de la anunțarea interdicției, în iunie, pentru a stabili noi livrări. Aceștia au redus deja ponderea Rusiei în importurile UE la 27% în decembrie, de la peste jumătate înainte de începerea războiului.

Furnizorii americani și-au intensificat livrările la niveluri record, de la 34.000 de barili pe zi la începutul anului 2022 la 237.000 de barili pe zi până acum în ianuarie, potrivit S&P Global.

Pe de altă parte, Rusia şi-a majorat deja livrările de motorină spre Turcia şi Maroc, în încercarea de a-şi redirecţiona produsele petroliere înaintea embargoului UE, transmite Reuters citată de Agerpres.ro.

Cu toate acestea, sursele din piaţă spun că, în această lună, livrările de motorină de la rafinăriile ruseşti ar putea fi mai mici decât se preconiza.

„Pe lângă embargou, livrările de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabilă din porturile Novorossiisk şi Tuapse de la Marea Neagră”, a spus unul dintre traderi.

În decembrie, Rusia a avut de câștigat nu mai puțin de 2 miliarde de dolari din aceste vânzări de carburant către Europa. În primele nouă luni din 2022, spre exemplu, România a importat nu mai puțin de 1,8 milioane de tone de motorină, iar din acestea, 1,2 milioane de tone au provenit din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe