România plătește cel mai scump gaz rusesc din toată Europa, deși este printre cele mai independente de Rusia din punct de vedere energetic

România plătește cel mai scump gaz rusesc din toată Europa, deși este printre cele mai independente de Rusia din punct de vedere energetic

Rusia plătește cel mai scump gaz rusesc din toată Europa, deși este una dintre cele mai independente țări în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz venit din Rusia, arată datele Comisiei Europene, potrivit economica.net.

SUPER ECLIPSA! FENOMENUL APOCALIPTIC ANUNȚAT DE APOSTOLI! URGIA LOVEȘTE PESTE CÂTEVA ZILE (IMAGINI DE INFARCT)

Așadar, ultimul raport al DG Energy arată că, în primul trimestru din 2019, România a plătit, pentru gazul rusesc, cel mai mare preţ din Europa. De altfel, este cel mai mare preţ al gazelor de import din toate ţările ţările Uniunii Europene, cu excepţia Finlandei.

BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL FUEGO! A AJUNS NUMAI PIELE SI OS! IRINA LOGHIN E ÎN STARE DE ȘOC (GALERIE FOTO)

Mai exact, pentru România, preţul mediu al gazelor de import a fost, în primul trimestru din 2019, de 26,89 euro/MWh de gaz, potrivit datelor DG Energy. Pentru România se calczulează doar preţul EBP 2, care este preţ de achiziţie mediu al gazelor ruseşti, asta pentru că pentru piaţa noastră nu este important vreun preţ de hub şi nici nu beneficiem de importuri de gaz lichefiat, prin vreun terminal, scrie publicația.

INCENDIAR! CE FAC OANA ROMAN ȘI SOȚUL EI CÂND NU-I VEDE NIMENI! IMAGINI BOMBĂ AU AJUNS PE INTERNET

Ei, bine, acest prețul de import al gazelor rusești la graniță este cel mai mare, comparativ cu celelalte ţări în care aceasta este referinţa pentru importuri.

De ceva vreme, ANRE publică preţurile şi cantităţile de gaze importate în România, pe contractele actuale. Preţurile sunt apropiate de ce a arătat DG Energy: 124,6 lei în ianuarie, 122 în februarie şi 112 în martie, dar puţin mai mici, semn că o parte din importuri este posibil să se fi făcut şi la preţ de hub, pentru noi este de referinţă CEGH, iar în Austria preţul mediu a fost, în primul trimestru, de 19,39 euro/MWh-evident majoritatea gazului tranzacţionat fiind tot rusesc, mai scrise sursa citată.

Una dintre explicații ar putea fi reprezentată de faptul că piața a fost afectată de OUG 114, care limitează oferta de gaz autohton în piața liberă. Totodată, și consumul debalansat al României ar putea explica acest fenomen.

Această temă va fi amplu dezbătută, marți seară, de la ora 21.00, la emisiunea ‘Dosar de politician‘, cu omul care știe cel mai bine industria, inginerul Petrișor Peiu.

Mai multe răspunsuri pe această temă vor

Tags: